Share
Festivalul ”Atelier” propune două piese ale unor autori ce au fost membri ai Colegiului de Patafizică din Franța

Festivalul ”Atelier” propune două piese ale unor autori ce au fost membri ai Colegiului de Patafizică din Franța

Ziua de 5 iunie aduce două spectacole ale unor autori care au fost  colegi ca membri în Colegiul de Patafizică (știința soluțiilor imaginare, inițiat de Alfred Jarry): Boris Vian și Eugen Ionescu. Și o carte a băimăreanului Walter Übelhart ce scrie despre un german care i-ar fi  suflat  englezului Shakespeare ce să mai scrie prin piesele sale.

17.30, Foaierul teatrului: Lansarea cărții ”În umbra lui Shakespeare” de Walter Übelhart (Editura Maestro, 2016); prezintă Radu Dinulescu. ”Un german din Baia Mare de acum patru sute de ani îşi găseşte un alt german din Baia Mare de astăzi. Cum credeţi că vor reacţiona germanii zilelor noastre când vor afla că unele dintre piesele lui Shakespeare poartă amprenta creaţiei «anonime» a unui german băimărean? Când presa din Germania va anunţa asta, s-ar putea ca tirajul acestui roman istoric – „În umbra lui Shakespeare” – să fie prea mic pentru o lume atât de mare de curioși” – spune Teodor Ardelean despre acest roman.

18.00, Sala Mare: ”Spuma zilelor”, după Boris Vian, regia Julie Desmet Weaver – La Cie UNDERGROUND Sugar (Franța)

„Spuma de zilelor” e o reverie virtuală și sonoră, care îmbină elemente din epocă (jazz, art deco) impregnate de modernitate (muzică electronică, estetică digitală …)  . Ca o amintire care ar convoca elemente din epocă (jazz, art deco …) impregnate de modernitate (muzică electronică, estetică digitală …) Spectacolul oferă o lectură contemporană și inovatoare a operei lui Boris Vian, narațiune sa literară și poetică fiind implementată într-o lume sonoră și vizuală modernă (vezi foto).

21.30, Sala Mare: ”Rinocerii” de Eugène Ionesco, regia Iulian Bulancea (Teatrul Municipal Baia Mare)

Un spectacol complex ce împletește mai multe arte vizuale: de la teatrul umbrelor și al animației, la cel de păpuși, cu intermezzo-uri ale celui classic pentru a rezulta un spectacol modern, gândit parcă a face carieră prin festivaluri. Pe deasupra mai e și un Eugène Ionesco. Mai mult nici nu trebuie spus. Trebuie văzut!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu