152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Noemi Vida încă nu a părăsit fotoliul de viceprimar al Băii Mari, dar destui se înghesuie să-l ocupe
În această legislatură (2016-2020), UDMR se află într-o situație inedită în Consiliul Local Baia Mare: va schimba în totalitate garnitura de consilieri cu care a început în 2016: Noemi Erika Vida (aleasă și viceprimar)și Richárd Kovács. Cel de-al doilea a plecat de bună voie la final de noiembrie 2018, după ce și-a înaintat demisia din CL Baia Mare, pentru a face parte din echipa de profesioniști care a pregăti și implementeat acțiunile preluării și derulării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, locul lui fiind luat de Zsolt István Pap. Noemi Vida a obținut mandatele de consilier local și viceprimar, în condițiile în care Agenția Națională de Integritate i-a deschis dosar de incompatibilitate încă din mai 2015. Iar incompatibilitatea se referea la mandatul de consilier local din perioada 2008-2012. ANI a acuzat-o că, după validarea mandatului de consilier local, nu a renunțat la contractele pe care firma sa, SC Opus Media SRL (la care Vida era asociat și administrator) le avea cu municipalitatea. Lăsând la o parte faptul că, de cele mai multe ori, ANI a obținut condamnarea unora care ar fi putut fura și mult mai rar al celor care au și furat, agenția aplică o lege – uneori strâmbă – dar care e în vigoare.
Reprezentanta Opus Media s-a opus, adresându-se Curții de Apel Cluj-Napoca. În toamna anului 2015, aceasta a admis doar parțial raportul ANI. A urmat recursul agenției, care a intrat pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție în aprilie 2018. Iar în 28 mai 2019, recursul ANI a fost admis, așa încât starea de incompatibilitate pentru Noemi Vida a rămas definitivă. În aceste condiții Noemi Vida va pleca de nevoie și din Consiliul Local (urmând ca UDMR să nominalizeze înlocuitorul), dar și din funcția de viceprimar. Pentru care, în culise, se încălzesc destui – îndreptățiți sau nu – să ocupe fotoliul devenit liber.
Înghesuială mare, deocamdată tăcută
Numărul mare de pretendenți se datorează nu doar ambițiilor personale ale unor consilieri, ci și climatului instalat după recentele alegeri. Dar trebuie făcută distincția între cei care vor și cei care merită. La alegerile europarlamentare, Coaliția pentru Baia Mare a încheiat un pact de susținere cu PSD. E adevărat că în urma acestei susțineri, în Baia Mare social-democrații au obținut 14,10%, doar cu 0,32% mai mult decât a obținut de unul singur PSD Baia Mare în 2016, când Coaliția pentru Baia Mare îi era adversar, nu susținător! Dar susținerea e atât de caldă, încât te aștepți ca – în virtutea recentei colaborări electorale – noul viceprimar să fie de la PSD. Aici sunt doar două variante: Marian Brăgaru – care are experiență administrativă, fiind cel care – în calitate de county-manager la CJ Maramureș – a dus la bun sfârșit proiectul drumului Baia Sprie- Bârsana. Avocat de succes și bun cunoscător al legii, Marin Brăgaru e un tip al argumentului, deși i-ar putea lămuri mult mai repede pe preopinenți ca purtător de centură neagră la karate. Chestiunea e dacă ar accepta așa ceva, el nefiind atras de demnități golite de conținut. Gheorghe Gligan e un bun comunicator și un fin observator al matrapazlâcurilor, dar e greu de spus că ar accepta un mandat de sub un an. Irina Smical nu intră în cărți, căci ea a fost cooptată în noua echipă instalată la PSD Baia Mare și are mult de lucru, mai ales după rezultate catastrofale de la europarlamentare, obținute de organizația municipală. Visează la postul ce va deveni curând vacant și Florin Creț, de la PMP, un partid care și-a pierdut din consistență în județ și pentru care pălăria funcției e cam mare. Jinduitor de serviciu e și Cristian Niculescu-Țâgârlaș, mai ales că scorul obținut la europarlamentare de către liberali asigură o platformă bună de negociere. Dar e delicat să solicite un post aparținând deocamdată UDMR, în condițiile în care formațiunea a trecut de partea opoziției, deci și a liberalilor. Să pui viceprimar pe alt membru al Coaliției pentru Baia Mare ar fi puțin exagerat.
Cel mai simplu ar fi ca postul să revină tot UDMR, dar toți aspiranții din umbră vor obiecta că au prea puțină experiență noii consilieri ai formațiunii, pentru a sări direct în fotoliul de viceprimar. În final, înghesuiala tăcută de acum poate deveni zgomotoasă. Adică, mult zgomot pentru mai nimic.