Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 3 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 5 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 5 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 5 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 6 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 9 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 9 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 10 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 11 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 11 ore în urmă
A chefuit la iarbă verde, l-a prins furtuna, s-a rătăcit, dar l-au salvat salvamontiștii
Duminică a ieșit la iarbă verde, la Baraj, împreună cu prietenii. Au chefuit până seara târziu. La întoarcere, grupul a fost surprins de furtună. Un bărbat de 30 de ani s-a pierdut de grup, în condițiile în care el era euforic, vizibilitatea – slabă, iar condițiile atmosferice precare. A părăsit traseul și a ajuns într-o zonă împădurită dinspre Baraj Firiza Berdu spre Vidra, cu acces dificil. Confruntat cu viitura formată, tânărul n-a mai putut înainta, așa că s-a adăpostit și, la ora 00.10, a sunat la 112.
S-au mobilizat salvamontiști și jandarmi, însoțiti și de un echipaj al Ambulanței. În două ore, rătăcitul a fost găsit desculț și sumar îmbrăcat și a fost coborât în siguranță de echipele formate din salvamontiști și jandarmi maramureșeni. Fiind în stare de hipotermie usoară, a fost predat echipajului de la Ambulanță.
Chiar dacă și această misiune s-a încheiat cu succes cei de la Salvamont Maramureș reamintesc câteva sfaturi utile atât pentru evitarea unor astfel de situații, cât și pentru eficientizarea căutărilor când se întâmplă astfel de cazuri.
- Cei care se aventurează în zone pe care nu le cunosc, să transmită periodic informații aparținătorilor, cu privire la traseul pe care îl urmează și, pe cât posibil, să urmeze marcajele de pe traseele turistice.
- În cazul în care intervin probleme, cei implicați sunt sfătuiți să sune urgent la 112 și să alerteze echipele de salvare. Fiecare minut este prețios, fiecare informație pe care o pot transmite salvatorilor poate salva viața celor care se afla în dificultate!
Foto: @spjsalvamont.maramures.