Share
Poveşti cu iubitori de cai din Maramureș (GALERIE FOTO)

Poveşti cu iubitori de cai din Maramureș (GALERIE FOTO)

Poveştile cu eroi salvatori, care fac ca finalurile să fie fericite sunt valabile nu doar pentru oameni, ci şi pentru animale. O poveste cu final frumos este cea a căluţului Piersic, salvat de un grup de tineri inimoşi iubitori de cai. Crescători de cai din tată-n fiu, păstrători ai unei tradiţii de familie, ei sunt cei care au organizat de Ispas – sărbătoare cunoscută şi ca Paştele Cailor –  la Târgu Lăpuş o expoziţie de cai – prima de acest fel din zonă.  Ionuţ Roman, Petru Filip, Ciprian Ardelean, Vasile Buda, Ionuţ Mişcolţ şi Nicolae Budcure au decis să organizeze expoziţia, pornind de la o realitate tristă: în Maramureş, târgurile tradiţionale de animale au fost închise din cauza pestei porcine, drept urmare nimeni nu mai promovează cabalinele în zonă.

Calul Piersic  (vezi foto din mijlocul galeriei) era în proprietatea unei familii care nu mai putea să-l îngrijească. Era foarte slab, nepotcovit, cu unghiile crescut foarte tare, şi probabil că – dacă nu s-ar fi intervenit – n-ar mai fi trăit foarte mult. Se pare că, Piersic n-a fost potcovit de când a fost cumpărat de foştii proprietari. „Din diferite motive, unele financiare, altele care ţin de vârstă, oamenii ajung să nu mai poată să întreţină animalul. Noi mergem să-l salvăm, să-l reabilităm, cum s-ar spune. Vrem să facem asta pentru sufletul nostru şi pentru sufletul lui, pentru că şi el e un suflet. Şi, eventual, o să-l dăm după ce o să fie pregătit. Dar numai unui iubitor de cai. Poate chiar o să-l donăm, dar o să analizăm foarte bine cui. Trebuie să fie un adevărat iubitor de cai.” – susţine Ionuţ Roman. Odată preluat, calul a fost dus la fierar – „Vasile, fierarul de Lăpuş” – cum se autointitula tânărul care s-a ocupat de tăierea şi curăţarea copitelor crescute şi deja infectate.

Organizarea unei expoziţii de cai presupune timp şi implicare, la care se adaugă obligativitatea obţinerii unor avize ale autorităţilor, dar şi costuri financiare foarte mari, legate de asigurarea standurilor, a apei,  a nutreţului, a medaliilor şi a cupelor. Acestea n-au constituit impediment pentru cei şase băieţi, care au mobilizat crescători de cai din Maramureş, Bistriţa, Satu Mare, Cluj, Sălaj şi Bihor. Peste 200 de exemplare au participat la expoziţia care a stârnit interesul multor tineri dornici să-şi educe pasiunea şi să înveţe din experienţa crescătorilor consacraţi. Băiatul lui Ionuţ Roman, Antonio,  la doar 12 ani, a prezentat un frumos armăsar „Sânge rece unguresc”, pe nume Carlo. Probele din concurs au vizat categoriile:  frumuseţe, tracţiune simplu şi tracţiune dublu, iar laureaţii au primit diplome, cupe, medalii şi chiar premii în bani. Chiar şi căluţul Piersic a defilat prin faţa publicului.

Organizatorii speră ca acest tip de iniţiativă să fie extins și în alte zone din Maramureș pentru a se pune în evidență valoarea hipică a județului nostru. Mai mult decât atât, data de 6 iunie, de Înălțarea Domnului, a fost aleasă pentru a trasa o linie de continuitate și a păstra vie tradiția târgului de Ispas – târg cu o lungă tradiție în Țara Lăpușului. Organizatorii speră ca această primă ediție să fie punctul de pornire al unei tradiții anuale şi, totodată, un reper pentru crescătorii de cai. După cum speră că vor reuşi să facă o pensiune pentru cai şi o asociaţie pentru promovarea “Semigreului românesc” – o rasă de cai valoroasă, dar destul de slab reprezentată la nivel naţional. (D.G.B.)

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu