152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 8 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 8 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 9 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
De ce e bun ”Bun de Maramureș”
Prin proiectul FoodChains 4 Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa)” – finanțat prin Programul Interreg Europe și implementat de Consiliul Județean Maramureș în calitate de partener, în perioada 2017-2021 – se urmărește dezvoltarea și inovarea produselor locale și a producătorilor din cadrul lanțului alimentar. În acest proiect sunt implicate cinci regiuni : Greater Manchester (Marea Britanie), Varna (Bulgaria), Flevoland (Olanda), Maramureș (România) și Emilia-Romagna (Italia). În cadrul acestui proiect a apărut inițiativa ”Bun de Maramureș”. Marca ”Bun de Maramureș” a fost înregistrată, a fost rezervată denumirea Asociația ”Bun de Maramureș” și s-au organizat deja două ediții ale Târgului ”Bun de Maramureș”. Asociația ”Bun de Maramureș” urmează a se înființa până la sfârșitul anului și va trebui să-și asume rolul de a identifica produsele locale și producătorii maramureșeni care să aibă reprezentativitate, autenticitate și să aducă plus-valoare. Dar și de a stabili niște beneficii concrete pentru protejarea și promovarea produselor locale valoroase. ”În Maramures sunt 65 de producători tradiționali înregistrați, dar interesul a scăzut pentru că în piețe, la vânzare, nu se face nici o diferență între produsele certificate ca tradiționale și restul produselor, nu există niciun fel de facilități sau o departajare” – a precizat precizat Virgil Tânțaș, directorul Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș.
Pentru stabilirea liniilor de acțiune, la finalul lunii iunie a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanți ai conducerii CJ, Mihaela Lițe (managerul de proiect, șef al Biroului de Relații Internaționale a CJ), precum și reprezentanți ai mai multor instituții: Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, GAL Valea Izei-Moisei, GAL Maramureș Vest, GAL Mara Natur, CDIMM Maramureș, WWF România, Asociația EcoLogic, ASSOC Baia Mare, Prod Impex Baguette SRL, Andana Pan Baia Mare SRL, Ferma Zootehnică SRL, precum și UTCN Cluj-Napoca – Centrul Universitar Baia Mare.