PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 1 oră în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 2 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 2 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 3 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 4 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 5 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 6 ore în urmă
Galeria Hollósy din cadrul Coloniei Pictorilor Baia Mare găzduiește cinci expoziții personale, care pot fi vizitate până la finalul lunii - 8 ore în urmă
Viorica Pop și aportul său deosebit în păstrarea culturii tradiționale din Țara Lăpușului - în urmă
De vorbă cu talentata Alexandra Țară: „Muzica mă face să mă simt împlinită și sper ca, prin darul meu, să pot aduce bucurie și emoție celor care mă ascultă” - în urmă
Mișcări browniene la social-democrați
După ce liderul PSD, Liviu Dragnea, – ce părea imuabil – a ajuns după gratii, a fost convocat congresul PSD care a ales noua conducere, așa cum a ales-o. Oricum s-ar fi ales, tot nu putea fi mulțumită toată lumea. Mai ales că mulți parlamentari social-democrați au înțeles, că la un scor sub 30% (cum e în prezent), nu mai prind loc eligibil și nu-i vor reînnoi mandatele. Și-și caută altă umbrelă. De acest lucru profită Victor Ponta (vezi foto) – un politician care a arătat că nu mai e dispus să se grăbească și să ardă etapele, așa cum s-a întâmplat cu candidatura sa la prezidențialele din 2014. El nu i-a uitat pe cei care l-au trădat (inclusiv în Maramureș) și continuă să atragă oameni din PSD în partidul său, Pro România (care are meritul de a fi păstrat în Parlamentul European un eurodeputat de valoare cum e Corina Crețu, faultată de PSD-ul lui Dragnea).
Practic e vizată o acțiune de divizare a PSD-ului care, oricum, are în prezent suficiente fisuri. Chiar facțiuni. La această manevră a achiesat și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Din punct de vedere politic, pentru ei manevra e eficientă; rupând niscaiva voturi din rândul parlamentarilor PSD, cei doi reușesc să o facă, practic, captivă pe Viorica Dăncilă. Adică să depindă de voturile lor, dacă ea vrea să continue în fruntea Guvernului. Chestiune care se plătește, inclusiv la o negociere privind candidatul la prezidențiale.
Deocamdată, Ponta a propus ca PSD, Pro România și ALDE să aibă candidat comun la prezidențiale. Iar Tăriceanu a fost de acord. ”Cu domnul Ponta am evaluat variantele pe care le avem la dispoziţie pentru alegerile prezidenţiale. Confirm ceea ce a spus domnia sa în această privinţă. Da, cred că cea mai bună soluţie într-adevăr este de a avea un candidat unic.[…] În mod normal, timpul ne presează şi această decizie va trebui luată cât de curând în perioada următoare” – a precizat Tăriceanu. Premierul priveșe aceste demersuri ca fiind normale: ”Avem sondaje și, pe măsură ce vom primi rezultatele, vom vedea ce propunere îmbrățișăm […] Nu putem îngrădi dreptul unui partid politic de a discuta cu alte partide. Eu am lucrat la Bruxelles nouă ani și pentru orice amendament, orice directivă, aveam discuții cu toate grupurile politice, mai puțin cu grupurile extremiste”.
Se vehiculează și ipoteza că Viorica Dăncilă va pleca pe un post de comisar european, caz în care – în virtutea ierarhiei rezultate la congres -, Eugen Orlando Teodorovici, ca președinte executiv al partidului, ar deveni prezidențiabil. Această chestiune ar face și mai de actualitate propunerea de candidat unic, făcută de Ponta. Care candidat unic trebuie să fie unul cu șanse reale.
Cert e că negocierile se fac inclusiv la nivel de filiale PSD. Tăriceanu negociază cu Paul Stănescu, Olguța Vasilescu, Cătălin Rădulescu și Liviu Pleșoianu. Ponta negociază – printre alții – cu Moldovan de la Bistrița, cu Mehedințiul și Gorjul. Cu Maramureșul nu – la nivel de vârf – ținând cont de faptul că finul său, Gabriel Zetea, l-a abandonat în favoarea lui Liviu Dragnea, pe care l-a uitat repede pentru Viorica Dăncilă ș.a.m.d.
Când se va mai domoli mișcarea browniană din PSD, s-ar putea să vedem lideri zonali sau județeni care și-au pierdut din influență, din susținere sau chiar din funcții.