Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 1 oră în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 2 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 3 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 3 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 5 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 5 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 zi în urmă
A omorât o dată, a beneficiat de indulgență de două ori, dar nu s-a lăsat până nu a ucis a doua oară
În 19 iulie, un bărbat de 30 de ani l-a bătut pe unul de 59 de ani, de l-a băgat în spital. Și de-acolo în mormânt. Căci victima a murit după trei zile. Avem de a face cu doi cetățeni care au drepturi și libertăți. Cel de-al doilea nu are cum să le mai aibă. Sau, mai știi, or fi fiind și pe lumea cealaltă judecători de drepturi și libertăți. Dar în mod cert le are cel rămas pe pământ. Și care a și profitat serios – chiar excesiv – de ele.
De la furt la omor și 10 ani de închisoare, apoi de la liberare condiționată la tâlhărie
A început cu furtișaguri de mic și a ajuns la omor. Pentru care, la 18 ani a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Dar cum societatea speră la îndreptarea păcătosului, a fost eliberat condiționat după ce a efectuat cam șapte ani din pedeapsă. În 2014 a ajuns afară, pentru a-și valorifica o a doua șansă. N-a trecut mult și a valorificat-o, dar nu în sensul așteptat. În 25 decembrie 2015, împreună cu altă persoană, a tâlhărit pe cineva pe strada Mihai Eminescu din Baia Mare. De Crăciun și-au luat porția de tâlhăreală: un telefon mobil și 100 de lei. Au fost prinși de polițiști și reținuți pentru 24 de ore, cu propunere de arestare preventivă. Dar în 26 decembrie, judecătorul de drepturi și libertăți din Judecătoria Baia Mare a respins cererea de arest preventiv. Abia în apel 8 ianuarie 2016, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Maramureș a dat undă verde arestării pentru 30 de zile. Atunci, Tribunalul Maramureș a și dat un comunicat de presă în care se preciza numele celor arestați. Dar în conformitate cu drepturile și libertățile cetățeanului, presa nu putea să le dea numele întreg, căci încă erau nevinovați până când se pronunța instanța. Și ea s-a pronunțat: prin Hotărârea 575/2016/13.04.2016, cei doi sunt condamnați – fără acord de recunoaștere – la doi ani de închisoare. Acum, că sunt condamnați, presa le poate da numele: e vorba de Gheorghe Vijai Boroș (fost Balogh) și Vasile Martocean.
De-a plimbatul la instanță și folosirea excesivă a unor drepturi
Vom continua povestea cu primul dintre ei, ca să vedem cu ce se ocupa în Penitenciarul din Baia Mare. Păi, cu procesele. Unul chiar l-a câștigat, când a cerut anularea unei sancțiuni din închisoare, dată de judecătorul de supraveghere. Aceea de a nu participa vreme de o lună la ”acțiunile culturale, artistice și sportive” din penitenciar. Și, în virtutea drepturilor și libertăților, instanța a anulat sancțiunea. Cu ce se mai ocupa condamnatul? Mai în fiecare lună introducea acțiune pentru liberarea condiționată. În perioada iunie-decembrie 2016 s-a plimbat de vreo cinci ori la instanță, pentru a i se tot respinge această cerere reiterată. Dar drepturile și libertățile îți permit să ceri din nou același lucru. Iar minunea se întâmplă în 25 ianuarie 2019, când propunerea formulată de comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Baia Mare este admisă.
O altă liberare condiționată, dar care precede un omor
”Admite propunerea formulată de comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Baia Mare, privind pe condamnatul Boroş Gheorghe Vijai, – şi, în consecinţă: În temeiul art. 100 Cod penal dispune liberarea condiţionată a condamnatului din executarea pedepsei de 2 ani şi 896 zile închisoare (nu e o greșeală, zilele reprezintă restul de pedeapsă neexecutată din prima condamnare -n.r.), aplicată prin sentinţa penală nr. 575/2016 a Judecătoriei Baia Mare” – stipulează Hotărârea 338/25.01.2019. Nu mai contează dacă propunerea comisiei din Penitenciar a fost făcută în numele recursului compensatoriu sau din alte considerente. Important e ceea ce a urmat.
În iulie 2019 , eliberatul condiționat devine recidivist nu doar la infracțiuni mai simple, ci recidivează omorând alt om și este arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de lovituri cauzatoare de moarte. Nefiind condamnat, în virtutea drepturilor și libertăților cetățenești, nu-i putem da numele întreg, așa că vom spune că individul acuzat de omor are 30 de ani și se numește Gheorghe Vijai B. Dar e clar că un șir de clemențe bine intenționate au favorizat curmarea a încă unei vieți omenești. Așa încât nu mai știi ce să alegi dintre iertarea criminalului și expresia ”putrezi-ar oasele în pușcărie”…