Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 3 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 4 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 4 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 8 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 10 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 10 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 10 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 10 ore în urmă
Cu căruțele pe „Drumul Catedralelor de lemn ale Maramureşului” (GALERIE FOTO)
Anul 2019 este declarat în Patriarhia Română ca fiind Anul Omagial al Satului Românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), iar cu această ocazie, din iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a fost organizat „Drumul Catedralelor de lemn ale Maramureşului”, în perioada 16 – 20 august.
50 de tineri maramureșeni au străbătut circa 200 kilometri, într-un pelerinaj pe la 16 biserici de lemn din Rogoz, Copalnic Sat, Plopiș, Breb, Budești, Bârsana, Sârbi, Glod, Poienile Izei, Botiza, Rozavlea, Ieud, Bogdan Vodă, Săliștea de Sus, Moisei, Borșa. Întreg traseul a fost străbătut cu căruţe trase de cai împodobiţi.
„La fiecare biserică pelerinii au fost aşteptaţi de preoţii parohi, s-au rugat împreună şi au oficiat pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor acestor biserici de la construire până în prezent. Din dreptul fiecărui Sfânt Altar a fost luat pământ în urne special construite şi împodobite din pământ ars, care au fost depuse, la sfârşitul pelerinajului, în spaţiul muzeal de la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare. Pe tot traseul pelerinii au fost aşteptaţi de tinerii din parohii, omeniţi după tradiţia maramureşeană cu pancove şi plăcinte, cu cozonac şi sarmale, precum şi alte bunătăţi din tradiţia locului. Seara, în timpul popasului, au încins jocul maramureşean, căci au avut cu ei şi un ceteraş, zongoră şi tobă, încât pelerinajul a fost constituit nu numai din momente de pietate, de rugăciune şi de reculegere în memoria celor trecuţi la ceruri, ci şi de momente de distracţie şi bucurie, căci lui Dumnezeu îi plac şi oamenii veseli, cu zâmbetul pe buze.