Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 13 minute în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localinici și turiști - 35 minute în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 49 minute în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 3 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 4 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 5 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 5 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 6 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 7 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Cinci arestări în cazul de „sclavagism modern” de la Vișeu de Sus. Vezi cine a dat autorizările pentru exploatarea minorilor (GALERIE FOTO)
Situația „centrului german” de la Vișeu de Sus era cunoscută din 2006, de când fusese relatată în presa locală și preluată de cea națională și cea din Germania. De atunci se suspecta că grupul din jurul acestui centru aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante, ținându-i în sclavie, umiliţi şi bătuţi. Însă centrul a fost deschis în aprilie 2002. Rezultă că a funcționat nestingherit peste 17 ani. Abia după ultimul scandal și implicarea DIICOT se fac verificări serioase.
O reacție oficială a venit și de la ministrul Muncii, Marius Budăi, care a dispus corpului său de control să facă o verificare la fața locului și la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Maramureş. E adevărat că ministerul pe care îl conduce acum Budăi a eliberat Decizia de acordare a licenței de funcționare serviciu social nr. 1758/22.02.2017 și Licența de funcționare seria LT nr. 0008025, valabile până în 01.02.2021 (vezi galeria foto). Dar acestea au fost acordate pe baza Raportului de evaluare/monitorizare în teren servicii sociale nr. 380/AJPISMM/05.08.2016 și Notificarea nr. 391/08.08.2016, întocmite de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Maramureş.
Serviciul social se numește ”Asistență și sprijin în reabilitare social a copiilor și tinerilor cu probleme comportamentale Projekt Maramureș” (nicidecum reabilitare prin exploatare epuizantă a minorilor), iar furnizorul de servicii sociale este Asociația Esperando din Vișeu de Sus (str. Valea Vinului 165)
”Aceşti copii au ajuns acolo în urma unor hotărâri judecătoreşti emise de o instanţă din Germania. Tinerii erau luaţi de către statul german în custodie, de la părinţii acestora, după care erau încredinţaţi organizaţiei respective pentru a intra în programul de reabilitare Projekt Maramureş” – a precizat Budăi.
Dar statul german nu se descotorosea gratis de copiii cu tulburări comportamentale, ci plătea lunar ONG-urilor care-i preluau spre educare între 4000 și 6000 de euro pentru fiecare copil. În Maramureș mulți dintre acești bani au fost deturnați spre buzunarele proprii ale celor care se ocupau de centru. Așa se explică sumele mari – aproape 150.000 de euro cash – confiscate la percheziții.
S-au făcut cinci arestări preventive, iar o persoană a fost pusă sub control judiciar
Cei arestati preventiv pentru 30 de zile (28 august-26 septembrie inclusiv) sunt:
- S.B.S., 61 de ani, cetăţean german cu domiciliul în România (la care s-a găsit suma de 137.500 de euro, fără a o putea justifica) și N.V, 45 de ani (la care s-au găsit 8665 de euro) – cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane şi lipsire de libertate în mod ilegal
- Ş.G., de ani, B.T., 29 de ani şi N.S., 54 de ani, care sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat sub forma sprijinirii, trafic de minori, trafic de persoane şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Aceeași acuzație i s-a adus și inculpatului M.I.M., 21 de ani, dar pentru el instanța a decis luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 august şi până la data de 26 octombrie (inclusiv).
Instanţa a reţinut că există indicii temeinice care să justifice presupunerea că, pentru a obține foloase materiale, aceștia au desfășurat activităţi de exploatare prin muncă forţată şi lipsire de libertate a unor tineri de naţionalitate germană cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani (faţă de unul dintre aceştia exploatarea continuând şi după data împlinirii vârstei majoratului). Activitățile au avut loc în cadrul unui grup infracţional organizat, iniţiat, constituit sau sprijinit de inculpaţi, totul sub paravanul acordării de servicii educative autorizate vizând recuperarea şi reintegrarea socială a tinerilor.