De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 2 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 2 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 2 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 3 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 6 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 6 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 7 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 8 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 8 ore în urmă
Ce spectacole puteți vedea la Teatrul Muncipal Baia Mare în acest weekend - 9 ore în urmă
Mii de credincioși la hramul Mănăstirii Pietroasa Borşa (GALERIE FOTO)
Mai multe mii de credincioşi credincioşi – veniți din Borșa, Moisei şi din localităţi de pe cele două văi, Iza şi Vişeu – au urcat joi, 29 august, spre Mănăstirea Pietroasa din Borșa (stareţă stavrofora Ioanichia Timiş), de hramul lăcașului situat sub Muntele Pietrosul. Biserica mănăstirii a fost târnosită anul trecut cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Martiriul Sfântului Ion Botezătorul pentru Hristos, pentru Dumnezeu, pentru adevăr, pentru păzirea Poruncilor şi a Legii Sfinte este sărbătorit la finalul anului bisericesc (cel nou începând la 1 septembrie). Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de PS Părinte Episcop Iustin în Altarul de Vară al mănăstirii.
În cuvântul său de învățătură, PS Părinte Iustin a explicat de ce luna august are o triadă de sărbători importante: Schimbarea la Faţă (6 august) – închinată Domnului; Sfântă Măria Mare (15 august) – închinată Maicii Domnului; Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) – închinată antemergătorului Domnului în toate. Adică triadei care va fi de față la Judecata de Apoi, căci în icoana Deisis a Bisericii noastre Ortodoxe, a Dreptului Judecător, Mântuitorul stă pe tron, Maica Domnului de-a dreapta, iar Sfântul Ioan Botezătorul de-a stânga.
Să fim creștini buni, după pilda Sfântului Ioan Botezătorul
”La a doua venire Mântuitorul nu va mai fi blând şi smerit, păstorul cel bun, care caută oaia cea pierdută. Ne-a căutat o dată. Dacă ne-a găsit, bine, dacă am fost plecaţi prin munţi şi ne-am ascuns de El, nu este vinovat Hristos că nu ne-a găsit. Noi ne-am ascuns de Dumnezeu, noi nu ne-am lăsat găsiţi de Hristos. Deci va veni nu ca blând păstor, care îşi pune viaţa pentru oile sale, ci ca Drept Judecător, având în mâinile Lui răsplata, dată fiecăruia după faptele sale”- a atras atenția capul episcopiei.
”La sărbătorile noastre – ziua naşterii, numelui – nu se cuvine să facem un ospăţ lumesc şi o petrecere păcătoasă, care să ne ducă la pierderea raţiunii şi înţelepciunii, ci trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat darul vieţii, că ne-a adus din nimic la existenţă. Şi apoi, să fim creştini buni, iubitori de Dumnezeu, după pilda Sfântului Ioan Botezătorul” – a fost îndemnul Întâistătătorului Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.