Share
Probleme cu producția de miere în acest an. Ce se va întâmpla cu prețurile

Probleme cu producția de miere în acest an. Ce se va întâmpla cu prețurile

Producţia de miere din acest va fi mai mică, cu aproximativ 15-20% faţă de anul trecut, şi nu va depăşi 15.000 – 17.000 de tone, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

El a susţinut că pe lângă problemele întâmpinate în apicultură din cauza condiţiilor meteorologice au apărut și altele.

„Culmea, au scăzut şi preţurile de achiziţie, nefiind miere şi bruma de miere pe care am avut-o nu am putut să o vindem. Intră miere din Ucraina la 6 lei kilogramul mierea polifloră, iar pe noi ne costă 12 lei un kilogram de miere polifloră. Nu ştiu ce să întâmplă, probabil aduc miere din China şi o dau ca miere din Ucraina. Din păcate pe noi nu ne protejează nimeni. Eu am înţeles că în Directiva Europeană se specifică că trebuie să scriem pe etichetă miere amestec UE şi non-UE. Noi putem scrie acest lucru pe etichetă, dar cine ne opreşte să nu scriem în paranteză miere din România şi Ungaria sau Spania şi România. Scriu ce spune Directiva, dar hai să protejăm şi consumatorul. Sunt ani de când ne luptăm cu astfel de probleme. Acestea nu cer bani, este doar o reglementare care stă în pixul lor. Şi UE nu are ce să zică, dacă eu scriu China sau România pe etichetă, pentru că nu scriu un anumit procent. Nu cerem nimic ilegal şi nimic care să contrazică Directiva, dar cred că factorul politic nu vrea acest lucru şi nu ştiu de ce”, a explicat Fetea.

În opinia sa, preţul la miere pe piaţa internă nu va creşte, chiar dacă producţia va fi mai mică în acest an, întrucât consumul intern se menţine încă destul de scăzut.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu