Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 33 minute în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 51 minute în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 1 oră în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 1 oră în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 1 oră în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 2 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 2 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 2 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 4 ore în urmă
Maramureșul, sub cod galben de inundații - 4 ore în urmă
La aproape 18 luni de la tragedia de la Jibou, se reia urmărirea penală a șoferiței care a provocat accidentul cu patru studente decedate
În 17 mai 2018, cinci studente din Maramureș se întorceau cu mașina de la Cluj Napoca, de la festivitatea de absolvire a facultății pe care au urmat-o în cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. E vorba de Sara Pop (Sălsig – care-și adjudecase și titlul de șefă de promoție), Claudia Bărbos (Ciocotiş), Mădălina Pârja și Maria Şteţ (Sat Şugatag) și cea care conducea mașina, Sanda Ungur (Răzoare).
Seara, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe şoseaua de centură a Jiboului, mașina a fost lovită de trenul Baia Mare – Jibou. Impactul a fost teribil și le-a lăsat fără viață pe patru dintre cele cinci studente. A supraviețuit, rănită, doar șoferița Sanda Emanuela Ungur. Dosarul prin care ea era acuzată de ucidere din culpă a ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou prin luna noiembrie. Sanda Ungur a semnat un ”acord de recunoaştere a vinovăţiei”, prin care accepta încadrarea juridică și pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Astfel, la un an după tragedie, Sanda Ungur a primit câte 9 luni de închisoare (și aceea cu suspendare) și câte un an de încercare pentru fiecare dintre colegele care și-au pierdut viața în teribilul accident. Însă sentința nu era definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile. Și a fost atacată de 20 dintre aparținătorii studentelor decedate.
Ieri, Curtea de Apel Cluj a dat dreptate celor 20 de apelanți, a desființat sentința penală (nr.115/15,05.2019) a Judecătoriei Jibou, a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi a trimis dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
De remarcat faptul că a avut loc o singură ședință a instanței (în 17 septembrie), doar sentința a fost amânată de două ori cu câte o săptămână: o dată pentru 24 septembrie și apoi pentru 1 octombrie.