Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 1 oră în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 12 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Presa italiană promovează Cimitirul Vesel din Săpânța, ca pe o irezistibilă atracție turistică de sorginte dacică
Un articol apărut ieri, 14 octombrie, în publicația italiană ”Il Messaggero”, face o amplă prezentare a Cimitirului Vesel din Săpânța, etichetat ca ”un cimitir cu texte vesele și cruci frumos decorate” și unul dintre locurile unice și deosebit de interesante din România. Iată câteva fragmente din articolul din ”Il Messaggero”.
„Locuitorii unui sat din România, situat la granița cu Ucraina, au ales un mod neobișnuit și curios de a fi amintiți pentru totdeauna: au creat un cimitir vesel! Bizarul loc de odihnă veșnică este situat în Săpânța, județul Maramureș, o zonă în care moartea este trăită ca un nou început și nu ca sfârșit”.
”Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de cultura populară, care consideră moartea ca un eveniment trist. S-a emis ipoteza că Stan Ioan Pătraș, cel care a creat prima cruce veselă din cimitir, s-ar fi inspirat din cultura dacilor, despre care se spune că socoteau moartea ca un eveniment vesel, reprezentând un nou început”.
”Colorat și plin de viață, Cimitirul Vesel este alcătuit din 800 de cruci colorate în albastru pe care, într-un mod ironic și satiric, se povestesc punctele forte și punctele slabe ale morților și evenimentele cele mai relevante din viața lor pământeană. Mergând prin cimitir veți întâlni apoi tablouri interesante care arată scene simple și autentice ale vieții: în unele cazuri sunt reprezentate femei care torc lâna, țes covoare sau coc pâine; în altele – bărbații care lucrează lemnul, ară pământul, duc turmele la pășune sau cântă la un instrument muzical”.
”În acest loc de veci aflăm că toți avem defecte, dar le putem accepta cu un zâmbet. După moartea lui Pătraș, în 1977, cimitirul din Săpânța nu a încetat niciodată să onoreze tradiția începută în 1935, iar astăzi cimitirul neobișnuit de vesel face parte din siturile protejate de către UNESCO”.