181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 5 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 6 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 10 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 11 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 1 zi în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 zi în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Atenție, se schimbă ora!: La noapte dăm ceasurile înainte cu o oră
Duminică, 29 martiem trecem la ora de vară. Asta înseamnă că sâmbătă noaptea spre duminică, ora 3.00 devine ora 4.00, astfel că ziua de 29 martie va fi cea mai scurtă zi din an, pentru că va avea mai puțin cu o oră.
Ora de vară se aplică din 29 martie până în 24-25 octombrie, respectiv din ultima duminică din martie până la ultimul weekend din luna octombrie.
În România, prima oară când s-a trecut la ora de vară a fost în 1939 și până în 1941. Apoi s-a revenit în 1979 și a funcționat din prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1997, ora se schimbă în ultima duminică din martie și revine în ultima duminică din octombrie. De asemenea, nu se mai schimbă la ora 00.00 care se transformă în ora 01.00, ci ora 3.00, care devine ora 04.00.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Trecerea la ora de vară se face la circa o săptămână după echinocțiul de primăvară, în această perioadă durata de lumină crescând treptat până la solstițiul de vară, momentul în care Soarele va lumina cel mai mult în emisfera nordică.
În momentul de față, conform digi24.ro, este analizată eficiența și efectele acestei schimbări de oră, existând suspiciuni că ar produce efecte negative asupra sănătății. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Trecerea la ora de vară se face la circa o săptămână după echinocțiul de primăvară, în această perioadă durata de lumină crescând treptat până la solstițiul de vară, momentul în care Soarele va lumina cel mai mult în emisfera nordică.
DirectMM.ro