Share
Aventura teatrală din satele maramureșene continuă. Proiectul „Cultură’n Șură” se derulează de peste zece ani

Aventura teatrală din satele maramureșene continuă. Proiectul „Cultură’n Șură” se derulează de peste zece ani

Proiectul „Cultură’n Șură”, care duce teatrul profesionist în satele românești de mai bine de un deceniu, începe anul acesta încă din luna februarie. În campania „Teatru în comunități rurale din Maramureș”, zece sate și comune din acest județ vor fi gazdele unor spectacole de teatru inedite, două comedii de succes premiate în cadrul festivalurilor de gen: ”Experimentul”, după texte de Ion Băieșu și „Mama Griguță”, de Eugene Labiche. În perioada 14-16 februarie 2024, Cultură’n Șură îi invită pe toți locuitorii comunelor Satulung, Desești și Cicârlău să vadă comedia „Mama Griguță”, de Eugene Labiche, semnată de regizorul Victor Olăhuț.

„O comedie spumoasă, unde burlescul e la el acasă, cu farse colorate și subtext moralizator. Suzanne, fiică de orășeni bogați, e lăsată în grija unei familii de țărani. Da, părinți inconștienți… care, după atâta amar de vreme, regăsesc o fată fără maniere, rustică și arogantă… (Actorii) joacă impecabil – într-un ritm diabolic, savuros, adevărat carusel comic”, spune cronicarul Alexandru Jurcan în Caiete Silvane.

Distribuție de excepție

Distribuția spectacolului este formată din actori importanți ai scenei românești: Marin Grigore (Teatrul Mic București, R.M.N, Las Fierbinți), Florentina Năstase (Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, nominalizată pentru cea mai bună actriță la UNITER și GOPO), Iulian Gliță, Ana Turos, Bogdan Costea (artiști independenți implicați în numeroase programe socio-culturale) și Mircea Gligor, cunoscut publicului maramureșean din rolurile pe care le interpretează la Teatrul Municipal din Baia Mare.

Regia este semnată de Victor Olăhuț, ale cărui proiecte și spectacole au fost premiate sau nominalizate în numeroase festivaluri de teatru din țară: premiul pentru cel mai bun spectacol la festivalul de teatru Comic 7B, cel mai bun spectacol în spații neconvenționale în cadrul festivalului de teatru Atelier, nominalizare pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic în cadrul galei premiilor UNITER.

„Așadar, vă așteptăm să petreceți alături de noi o seară în care ne propunem să bucurăm publicul prin prezentarea unui spectacol care stârnește râsul, dar care totodată are o privire critică asupra moravurilor din societatea contemporană. Tema abordată este sensibilă și de actualitate: problematica migrației forței de muncă și implicit efectul abandonului involuntar asupra copiilor lăsați în grija unor tutori inadecvați. Comedia „Mama Griguță” este o lupă ce mărește la cote ilare caracterul personajelor: ipocrizia, ignoranța, lăcomia, goana după un câștig facil și nemeritat, toate acestea sunt demascate scenă după scenă, fără ca spectatorul să poată lua o pauză de la râs. Intrarea este gratuită!”, transmit organizatorii.

Pogramul spectacolelor este următorul:

Satulung – miercuri, 14 februarie, ora 18:30

Desești – joi, 15 februarie, ora 18:30

Cicârlău – vineri, 16 februarie, ora 18:30

Reprezentațiile vor fi susținute la căminul cultural din fiecare comunitate. Acestea fac parte din proiectul „Teatru în comunități rurale din Maramureș” realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș. În cadrul proiectului vor fi susținute 20 de spectacole de teatru (10 pentru adulți și 10 pentru copii) și 10 ateliere de teatru destinate copiilor din fiecare comunitate. Mulțumim primăriilor pentru implicare și susținere!

Mai multe informații despre proiect găsiți AICI.

Cultură’n Șură este o organizație non-profit al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele culturale dintre comunitățile rurale și cele urbane.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu