Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 3 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 3 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 4 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 5 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 18 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 19 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă „Marmația”, la Sighetu Marmației
Ca în fiecare an, pe 27 decembrie are loc, la Sighetu Marmației, Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă „Marmația”. Evenimentul a ajuns la cea e 55-a ediție și se va desfășura în centrul municipiului.
„An de an, pentru câteva zile municipiul Sighetu Marmaţiei devine capitala culturii şi a tradiţiilor autentice, loc de î ntâlnire a tuturor celor care îşi doresc să redescopere şi să retrăiască datini şi obiceiuri străvechi din perioada sărbătorilor de iarn”, arată oranizatorii evenimentului.
„De peste 55 de ani Festivalul „Marmaţia” reuşeşte să încânte publicul național şi internațional cu tradiţiile, costumele, colindele şi jocurile cu măşti, desfăşurate în satul maramureşean, de la Crăciun şi până la Bobotează”,mai arată organziatorii.
Participanții la eveniment, maramureșeni sau oaspețo idn țară și de peste hotare, sunt asteptati de la ora 12:00 la alaiul colindătorilor, iar de la ora 14:00 la un Spectacol de datini si obiceiuri de iarnă la care isi vor da concursul grupuri de colindători din toată țara, Ansamblul focloric MARA și îndrăgiții interpreți de muzică populară Lavinia Goste și Marius Zorilă.
Evenimentul este urmat, a doua zi, pe 28 decembrie, de o sesune de comunicări științifice pe teme de etnografie și folclor. Evenimentul va avea loc în Sala Transist a Primăriei Sighetu Marmației.