Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 4 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 4 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 14 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 16 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 16 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș va avea loc vernisajul expoziției temporare „Fortificația romană de la Coștiui – Imaș”
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș vă invită joi, 23 noiembrie, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției temporare „Fortificația romană de la Coștiui – Imaș”.
Expoziția prezintă rezultatele cercetărilor unei structuri de pământ localizată pe Dealul Imaș, în satul Coștiui, efectuate în toamna anului 2019 de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Fortificația este comparabilă cu un castru roman de marș, o bază temporară construită de armata romană în mișcare în timpul campaniilor. Punctul se află la 70 km nord de zona frontierei romane (linia castrelor auxiliare de la Cășeiu/Samum și Ilișua/Arcobadara). Este cel mai îndepărtat punct militar roman descoperit dincolo de Dacia Porolissensis.
Printre descoperiri se numără două cuie (clavii caligarii) de caligae, sandale romane, specifice legionarilor romani și câteva (șapte) cuie din fier folosite, probabil, la construcția unor clădiri din lemn. Unul dintre cuie, incomplet, este de tipul cu capul rotund, masiv, cu analogii directe în lumea romană. Deși mici ca dimensiuni, unele incomplete, aceste piese sunt foarte importante, deoarece confirmă prezența romanilor pentru o perioadă mai lungă în zonă.
Expoziția va putea fi vizitată de cei interesați la sediul muzeului din strada Monetăriei, nr. 1-3, pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2023, de marți până duminică între orele 10.00 și 17.00.