Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 37 minute în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 2 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 3 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 3 ore în urmă
Clubul sportiv „Red&Black Dance”- o oportunitate de dezvoltare sportivă și personală - 4 ore în urmă
Astăzi despre Groenlanda, la 92 de ani de la un furt eșuat - 5 ore în urmă
În căutarea unui președinte - 8 ore în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 11 ore în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 13 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 15 ore în urmă
„Marea Carte a Madrigalului” va fi lansată în Baia Mare
Pe 26 aprilie, de la ora 12:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul din Baia Mare la lansarea noii ediții a volumului „Marea Carte a Madrigalului”, semnată de Mădălin Guruianu, ampla biografie ce surprinde cele mai importante momente din cei 61 de ani de existență ai ansamblului.
Evenimentul se va desfășura în prezența autorului, în Sala Bogdan Vodă a Consiliului Județean Maramureș.
Volumul semnat de Mădălin Guruianu reprezintă un material biografic exhaustiv, documentat cu minuțiozitate, cu aproape 600 de pagini ce reunesc atât povestea maestrului Marin Constantin, cât și a creației miraculoase a acestuia, Corul Madrigal. Prima ediție a cărții a fost lansată la Festivalul Internațional de Carte Bookfest 2023, în cadrul programului aniversar MADRIGAL 60.
Evenimentul Corului Madrigal face parte din seria de recitaluri, concerte și lansări din cadrul proiectului Festival Madrigal la Baia Mare, desfășurate în perioada 15 – 28 aprilie 2024, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș (OMD MM), Institutul Național al Patrimoniului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare – Bastionul Măcelarilor.
CORUL MADRIGAL
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 2.043 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.