Elevii sunt invitați să se înscrie la cea de-a IV-a ediție a Proiectului Eparhial Cultural-Teologic „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației” - 30 minute în urmă
Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 4 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 6 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 8 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 9 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 9 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 10 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 11 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 12 ore în urmă
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» găzduiește vernisajul expoziției temporare „A doua privire”
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» vă invită la vernisajul expoziției temporare „A doua privire”. Evenimentul va avea loc joi, 26 septembrie, ora 17:00.
Curatoriată de Robert Strebeli, manager al MJACABM, expoziția aduce în atenția publicului lucrările artiștilor Ioana Antoniu și Radu Pulbere, care propun o abordare inedită a picturii ca heterotopie, un concept filosofic ce explorează spațiile alternative și relațiile complexe dintre operă și privitor.
Deschiderea oficială va include o intervenție a criticului de artă Cosmin Năsui, care va susține un discurs despre opera artiștilor.
Expoziția „A doua privire”, deschisă publicului între 26 septembrie și 10 noiembrie 2024, propune o incursiune în universul picturii ca heterotopie, conceptul filosofului Michel Foucault, descriind spații care aglutinează straturi multiple de semnificații și relații cu alte locuri. Lucrările expuse invită vizitatorul la o reîntoarcere asupra imaginii, dezvăluind un dialog complex între operă și privitor.
Prin procesele de deconstrucție și reformulare a realității, picturile semnate de Ioana Antoniu și Radu Pulbere reflectă și transformă percepțiile cotidiene, oferind alternative vizuale ale unor spații fizice și mentale. Pictura devine un instrument de redefinire a realității, juxtapune spații contradictorii și tensionate, provocând spectatorul la o nouă interpretare a lumii înconjurătoare.
Ioana Antoniu
Născută la Cluj-Napoca, Ioana Antoniu este profesor universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Artista explorează prin seria „Heterotopii”, spațiile în care realitatea și imaginile cotidiene sunt reflectate și transformate. De la intimitatea casei până la locuri tulburătoare precum spitale sau cimitire, lucrările sale dezvăluie straturi multiple de interpretare, îndemnând privitorul la o meditație profundă asupra relației dintre spațiul real și cel perceput.
Radu Pulbere
Profesor universitar și Decan al Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul aceleiași universități, abordează pictura ca un act de reconfigurare a realității prin imagini de o densitate simbolică aparte. Picturile sale explorează conceptele de heterotopie și realitate alternativă, oferind privitorului o experiență vizuală intensă, în care lumi paralele se întrepătrund, oglindind și tulburând în același timp percepția asupra spațiului și timpului.