Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 3 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 3 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 4 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 4 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 8 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 9 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 10 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 10 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 10 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna februarie. Marga Barbu, amazoana cinematografiei românești
Ne amintim cu drag de o mare actriță maramureșeană, care și-a lăsat puternic amprenta în cinematografia și teatrul românesc.
Marga Barbu, s-a născut la 24 februarie 1929, la Ocna Sugatag, judetul Maramureș.
Pe numele adevărat, Margareta Yvonne Butuc, doar 14 ani avea să se bucure de meleagurile natale, după această vârstă mutându-se cu părinții la București.
La început a iubit dansul, pasiune moștenită de la mama sa, balerină cu studii la Viena. A trebuit să renunțe, din cauza unor probleme cardiace.
Mai târziu, după mai multe cursuri, alege să studieze actoria, absolvind Institutul de teatru din capitală, în anul 1950. După trei ani a debutat în cinematografie in „Nepoții gornistului”. Se afirmă cu rolurile Anița, din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”.
A îndrăgit și teatru, jucând pe scena fostului Teatru al Armatei, „Nottara”, în distribuții memorabile. Rolul ei preferat a fost cel al Cleopatrei, din piesa” Antoniu și Cleopatra” de W.Shakespeare.
A reprezentat cinematografia românească la multe festivaluri internaționale și Zile ale filmului, în: U.R.S.S. (1965), la San Sebastian (1966), Karlovy Vary (1966), Roma ( 1967), Germania (1968), Moscova 1969), Sarajevo (1969),
Talentul i-a fost răsplătit prin premii iar distincția cea mai valoroasă a primit-o în anul 2004, Ordinul Național „Serviciul credincios”, în grad de cavaler. Decorația a venit ca „semn de apreciere pentru îndelungata și fructuoasa activitate artistică, și pentru talentul și dăruirea, puse în slujba artei spectacolului și a teatrului românesc”.
A spus „Da”, de trei ori, cea din urmă căsnicie, fiind și cea mai longevivă, de 30 de ani. Alesul inimii a fost scriitorul Eugen Barbu.
I s-a spus: „Amazoana filmului românesc”. Era denumită astfel, datorită rolurilor sale de excepție.
Durerea mare a actriței a fost pierderea unei sarcini, pe care a avut-o la 40 de ani.
Ea afirma atunci:” Cine știe ce ar fi fost, și cum nu s-ar fi schimbat viața dacă aș fi născut-o? Poate nu era un copil reușit sau poate că ar fi fost lumina ochilor noștri…cine poate ști?
Marga Barbu a studiat mult, în perioada căsniciei cu Eugen Barbu. A ajuns la performanța de a vorbi opt limbi străine, printre care și japoneza.
De Dragobete ar fi împlinit vârsta de 95 de ani dar destinul a ales ca ea, să-și încheie rolurile în viață și pe scenă, la 31 martie 2009.
Elegantă și cu un șarm aparte, va rămâne mereu în inimile miilor de români care au iubit-o și apreciat-o.
Lacrimioara ZOTA