181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 3 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 4 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 8 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 9 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
”Pietre care vorbesc… pietre care cântă” la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare
Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, la un an de la premiera spectacolului ”Pietre care vorbesc… pietre care cântă”, Teatrul Ararat vă așteaptă joi, 21 martie, ora 18.00, la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, la spectacolul recital de poezie și muzică “Pietre care vorbesc…Pietre care cântă”.
Spectacolul deschide un nou program cultural inițiat de Asociația Culturală Ararat, program intitulat ”Exponate muzeale văzute prin lumina artelor spectacolului”.
Acest program își propune, practic, ca prin mai multe spectacole, în care să se îmbine armonios lumina, poezia, muzica, dansul, proiecțiile video, artele vizuale etc. să reușească să capteze și să aducă și o altă perspectivă, mai vie, un alt fel de a privi exponatele din diverse muzee, fie că ele aparțin Muzeului de Mineralogie Baia Mare, ca și în cazul acesta, fie că aparțin altor instituții muzeale: Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Satului, Planetariu etc.
Astfel, în „debutul” acestui program cultural, s-a creat un spectacol special, sincretic, care reunește farmecul teatrului, cu vibrațiile muzicii și a poeziei, cu jocul luminilor și al proiecțiilor video, toate punând în valoare, într-o manieră inedita, frumusețea florilor de mină”, anunță organizatorii.
„Ideea actorului și regizorului Claudiu Pintican, președintele Asociației Culturale Ararat, de a reliefa piesele muzeale ce fac obiectul expozițiilor permanente prin prisma artelor spectacolului, este una originală și benefică pentru instituțiile muzeale și beneficiarii activității acestora.
Spectacolul „Pietre care vorbesc…Pietre care cântă” încearcă să pună în lumină și să facă o legătură între versuri recitate sau puse pe note muzicale, ale unor poeți consacrați, și unele dintre cele mai reprezentative eșantioane minerale – flori de mină – vizibile în Expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie: concreștere de cristale de stibină cu aspect de arici, baritină sub formă de fluture, marcasită cu aspect de floare, cristale de gips concrescute ca o vrăbiuță, cristale de cuarț de forma unui avion, calcit ca un mielușel, cuarț și stibină – prințesa și altele.
Locația spectacolului, în spațiul expozițional, încadrat de vitrine cu minerale radiind lumină, faptul că nu este definită o scenă și protagoniștii împresoară spectatorii, îi conferă acestuia originalitate și dinamism. Și nu în ultimul rând , prestația artiștilor, actori și interpreți ai Teatrului Ararat și colaboratori din mediul artistic băimărean, întregesc reușita acestui spectacol inedit. Felicitări întregii echipe pentru producerea și punerea în scenă!”, precizează conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, director Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
În distribuție: Claudiu Pintican, Wanda Tamas, Ruxandra Lăzărescu, Mircea Gligor, Alina Andreicuț, Dan Cordea, Călin Ionce/ Ara Pintican. Concepția artistică: Claudiu Pintican.
Preț bilete:
– 25 lei pentru elevi și studenți
– 30 lei pentru pensionari
– 60 lei pentru publicul adult
Informații și rezervări la 0723 275 912 sau 0740 043 136.