S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 52 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Coduri galben și portocaliu de vreme rea pentru Maramureș
Vreme rea e prognozată pentru Maramureș începând de mâine, ca urmare a unui front desprins din ciclonul nord-atlantic. Pentru județ au fost emise două atenționări, una de cod galben și o alta de cod portocaliu.
Cod galben va fi în 23 februarie, între orele 06.00 și 18.00. Sunt așteptate intensificări ale vântului.
Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 90-100 km/h, iar în Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Crișanei viteza vântului va atinge 65-80 km/h și pe arii restrânse 85-90 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, în special pe parcursul zilei de luni, 24 februarie, cu viteze în general de 55-70 km/h.
Vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ în regiunile nordice și centrale unde vor fi mai ales ploi, iar la munte, cu precădere la altitudini mari, treptat vor predomina ninsorile.
Cod portocaliu pentru Maramureș e în intervalul 23 februarie, ora 20:00 – 24 februarie, ora 18:00, vizată fiind zona montană, unde intensificările susținute ale vântului vor fi însoțite de viscol temporar și vizibilitate redusă. În zona montană vântul va avea rafale de peste 110-130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 metri.
Cu privire la vreme rea, a avut loc o ședință extraordinară a CJSU Maramureș. Au fost discutate și luate următoarele măsuri:
- s-au activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, grupurile de suport tehnic, grupul operativ de la ISU, grupul operativ de la SGA;
- au fost avertizate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă;
- s-a procedat la verificarea stocurilor de intervenţie şi a utilajelor de deszăpezire;
- Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș și Serviciul Poliției Rutiere Maramureș vor monitoriza desfășurarea traficului rutier în pasurile montane și pe sectoarele de drumuri publice din zonele aflate sub atenționarea meteorologică;
- a fost instituit serviciul de permanență la unitățile administrativ-teritoriale aflate sub incidența avertizării meteorologice de cod portocaliu.
CJSU le recomandă conducătorilor de autovehicule să verifice starea de practicabilitate a sectoarelor de drumuri publice înainte de a se deplasa la telefoanele 0262 211789 drumuri naţionale, respectiv 0262214101 drumuri judeţene.
Este important pentru conducătorii auto aflați în trafic să îşi adapteze viteza la condiţiile de drum şi la cele meteorologice, să folosească frâna de motor la reducerea vitezei, să evite efectuarea depăşirilor, să nu bruscheze comenzile autovehiculelor, să păstreze o distanţă de siguranţă care să permită oprirea vehiculelor în condiţii de siguranţă.
De asemenea, populaţia trebuie să fie atentă la rafalele puternice de vânt şi să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, a copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care pot fi prabuşiţi de vânt.
Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de viscol şi intensificările de vânt. Turiştilor care se aventurează pe traseele montane li se recomandă să îşi anunţe prezenţa în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor, pentru a nu fi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa. (C.Ț.)