Netanyahu și Orban sfidează justiția globală - 14 minute în urmă
Accident în lanț pe DJ 187, în Repedea - 19 minute în urmă
Omor sau accident? Un cioban mort la stână ridică semne de întrebare - 48 minute în urmă
Nichita Stănescu, la ceas aniversar - 1 oră în urmă
Etapă bună pentru echipele maramureșene din L3, care ocupă locul 1 și în play-off, și în play-out - 4 ore în urmă
EHF European Cup: O înfrângere și o calificare ratată pentru Minaur - 5 ore în urmă
În 2 aprilie: Gemenele folclorului maramureșean – Suzana și Daciana Vlad – susțin în Baia Mare un concert de pricesne - 12 ore în urmă
Erdogan și obsesia puterii – Proteste uriașe în Turcia, ignorate de mass-media - 13 ore în urmă
Doi sportivi de la Clubul Sportiv Seini, calificați la Campionatele Naționale de înot din această vară - 14 ore în urmă
Parastas pentru Monahul Nicolae Delarohia la împlinirea a 36 de ani de la trecerea la cele veșnice - 16 ore în urmă
În acest weekend trecem la ora de vară; Ceasurile se dau înainte și dormim mai puțin
Trecerea la ora de vară este un proces anual prin care ceasurile sunt date înainte cu o oră, în mod obișnuit în ultima duminică a lunii martie.
Astfel, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, dormim mai puțin cu o oră, deoarece în urma schimbării ora 3:00 devine ora 4:00.
Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în România în anul 1932, însă a fost aplicată cu întreruperi de-a lungul anilor. Din 1979, sistemul a fost adoptat în mod constant, în conformitate cu practicile europene. În prezent, România urmează reglementările Uniunii Europene, care stabilesc că ora de vară începe în ultima duminică din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie.
Principalul avantaj al trecerii la ora de vară este utilizarea mai eficientă a luminii solare, ceea ce reduce consumul de electricitate și contribuie la protejarea mediului. Totuși, schimbarea orei poate avea și efecte negative, cum ar fi perturbarea ritmului biologic al oamenilor, ceea ce poate duce la oboseală, scăderea concentrării și tulburări de somn, în special în primele zile după ajustare.
De-a lungul anilor, au existat dezbateri la nivel european privind necesitatea menținerii acestui sistem, unele studii sugerând că impactul asupra economiei și sănătății populației ar putea fi mai mare decât beneficiile energetice. În acest context, Uniunea Europeană a analizat posibilitatea eliminării schimbării sezoniere a orei, lăsând la latitudinea statelor membre decizia de a rămâne permanent la ora standard sau la ora de vară.