Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 45 minute în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 1 oră în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 1 oră în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 1 oră în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 12 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 13 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 16 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 16 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 17 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 17 ore în urmă
Legea 118, cine sunt cei care pot beneficia de sumele plătie de stat
Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Maramureș se confruntă cu un val de cereri de la urmași ai beneficiarilor legii 118/1990. Legea se referă la persoanele care au fost persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
Modificarea legii de acum doi ani permite cași urmașii acestora să primească jumătate din cuantumul indemnizației pe car au primit-o părinții lor, respectiv cei care au fost persecutați în regimul comunist.
Astfel, în ultimii doi ani s-au înregistrat aproape 5.000 de cereri de la maramureșeni care sunt urmași ai unor persoane ce au fost persecutate în regimul comunist.
Dosarele pentru acordarea sumelor de bani sunt procesate la AJPIS, iar plățile se fac de Casa Județeană de Pensii Maramureș.
Cine poate beneficia de această lege
Potrivit decretului 118/1990, cu modificările aferente, urmașii celor care au fost persecutați în regimul comunist sau au fost deportați după data de 6 martie 1945, pot beneficia de jumptate din indemnzația lunară de care au beneficiat îaintașul lor.
Se încadrează aici persoanele care au executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau a fost lipsite de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice; au fost private de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune; au fost internate în spitale de psihiatrie; au avut stabilit domiciliu obligatoriu; au fost strămutate într-o altă localitate.
De aceleași drepturi beneficiază și urmașii persoanelor care au fost deportate în străinătate după 23 august 1944; au fost constituite în prizonieri de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituite ca atare, înainte de această dată, au fost reținute în captivitate după încheierea armistițiului.