Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 51 minute în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 2 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 2 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 3 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 4 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 5 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 5 ore în urmă
Clubul sportiv „Red&Black Dance”- o oportunitate de dezvoltare sportivă și personală - 6 ore în urmă
Astăzi despre Groenlanda, la 92 de ani de la un furt eșuat - 8 ore în urmă
În căutarea unui președinte - 10 ore în urmă
Mămăliga, unul dintre cele mai sănătoase alimente. Reduce riscul de cancer și de diabet
Mămăliga este un aliment subapreciat în zilele noastre, deși în trecut era unul dintre cele mai consumate feluri de mâncare. Foarte versatil, acest aliment era preferat de țăranul român, fiind ieftin și ușor de preparat.
Totuși, în trecut putea fi considerat un simbol al sărăciei. În vechiul sat tradițional, familile mai sărace preparau pâinea mai rar decât mămăliga și doar la ocazii speciale. Astăzi înțelegem însă că este unul dintre cele mai sănătoase alimente.
De altfel, de multe ori ne întrebăm cum de bunicii și străbunicii noștri nu făceau diabet și nu aveau probleme cardiovasculare, deși mâncau slănină și untură de porc frecvent.
Nutriționiștii ne explică de ce erau atât de sănătoși și ce legătura are mămăliga.
„Contrar mitului, potrivit căruia mămăliga îngrașă, nutriționiștii o recomandă în diete, cât și copiilor mici și spun că nu are deloc multe calorii. Mai mult decât atât, îmbunățățește digestia. Alimentul este bogat în minerale, vitamine şi nutrienţi, cum ar fi vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc”, arată site-ul doc.ro.
Conținut redus de grăsimi, reduce riscul de cancer
Ba, mai mult, mămăliga poate fi consumată și de către persoanele cu intoleranță la gluten. De asemenea, este recomandată diabeticilor.
„Valoarea nutrițională variază. Mămăliga făcută acasă, cu apă și sare, fără unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție înseamnă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de carbohidrați, dar și 1,5 grame de fibre”, mai scrie site-ul DOC.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai 1 gram de grăsimi/ porție. De asemenea, se spune că mămăliga reduce riscul de cancer.
„Datorită conținutului mare de fibre din mămăligă, aceasta facilitează digestia. O porție de făină de porumb oferă aproximativ 4,5 grame de fibre. Alimentul este asociat și cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2”, mai arată specialiștii de la site-ul Doc.
Unele studii mai arată că mămăliga are un efect benefic asupra întegului organism, iar prin faptul că ajută la digestie, aceasta reduce riscul de cancer la colon sau de formare a hemoroizilor.