Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 13 minute în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 49 minute în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 oră în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 5 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 5 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 6 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 7 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
Mămăliga, unul dintre cele mai sănătoase alimente. Reduce riscul de cancer și de diabet
Mămăliga este un aliment subapreciat în zilele noastre, deși în trecut era unul dintre cele mai consumate feluri de mâncare. Foarte versatil, acest aliment era preferat de țăranul român, fiind ieftin și ușor de preparat.
Totuși, în trecut putea fi considerat un simbol al sărăciei. În vechiul sat tradițional, familile mai sărace preparau pâinea mai rar decât mămăliga și doar la ocazii speciale. Astăzi înțelegem însă că este unul dintre cele mai sănătoase alimente.
De altfel, de multe ori ne întrebăm cum de bunicii și străbunicii noștri nu făceau diabet și nu aveau probleme cardiovasculare, deși mâncau slănină și untură de porc frecvent.
Nutriționiștii ne explică de ce erau atât de sănătoși și ce legătura are mămăliga.
„Contrar mitului, potrivit căruia mămăliga îngrașă, nutriționiștii o recomandă în diete, cât și copiilor mici și spun că nu are deloc multe calorii. Mai mult decât atât, îmbunățățește digestia. Alimentul este bogat în minerale, vitamine şi nutrienţi, cum ar fi vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc”, arată site-ul doc.ro.
Conținut redus de grăsimi, reduce riscul de cancer
Ba, mai mult, mămăliga poate fi consumată și de către persoanele cu intoleranță la gluten. De asemenea, este recomandată diabeticilor.
„Valoarea nutrițională variază. Mămăliga făcută acasă, cu apă și sare, fără unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție înseamnă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de carbohidrați, dar și 1,5 grame de fibre”, mai scrie site-ul DOC.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai 1 gram de grăsimi/ porție. De asemenea, se spune că mămăliga reduce riscul de cancer.
„Datorită conținutului mare de fibre din mămăligă, aceasta facilitează digestia. O porție de făină de porumb oferă aproximativ 4,5 grame de fibre. Alimentul este asociat și cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2”, mai arată specialiștii de la site-ul Doc.
Unele studii mai arată că mămăliga are un efect benefic asupra întegului organism, iar prin faptul că ajută la digestie, aceasta reduce riscul de cancer la colon sau de formare a hemoroizilor.