Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Mamele minore de peste 16 ani vor putea beneficia direct de drepturile financiare legale
Cadrul legislativ actual nu permite mamelor minore să beneficieze de drepturile financiare sau de servicii sociale în acord cu nevoile lor.
Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului din România urmează să se modifice. Proiectul a trecut de Senat și s-a primit propunerea de adoptare la Camera Deputaților. Mamele minore ce au vârsta de peste 16 ani vor putea decide pentru ele și copilul lor și vor putea beneficia direct de drepturile financiare legale. Astfel, nu vor mai fi nevoite să apeleze la un intermediar major.
Această lege va fi completată astfel încât să prevadă clar că, în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil atât a mamelor, cât şi a copilului ori copiilor lor, se acordă mamelor, la solicitarea acestora. Legea va face referire și la alte drepturi legale financiare a mamelor minore.
Prin această modificare a legii se dorește dobândirea capacității depline de exercițiu pentru mamele minore care împlinesc 16 ani.
România rămâne în continuare campioană europeană la capitolul mame minore. Statisticile realizate la nivel european arată că jumătate dintre copiii din Uniunea Europeană sunt născuți de româncele care nu au împlinit nici măcar 14 ani.
Lăcrimioara ZOTA