Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 4 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 5 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 5 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 6 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 9 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 11 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 11 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 11 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 11 ore în urmă
Paza bună trece gerul rău
Urmează zile în care vremea va deveni geroasă noaptea și dimineața, cu minime cuprinse între -14 ͦ C și – 10 ͦ C. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș a cerut aplicarea măsurilor aprobate în planul județean pentru sezonul rece.
”Temperaturile scăzute pot constitui factori care să influențeze negativ activitatea social-economică, dar și sănătatea populației. S-a procedat la actualizarea datelor persoanelor care necesită tratament de specialitate (persoane dializate, gravide, diabetici, bolnavi cronici), aprovizionarea unităților din rețeaua medicală cu produse farmaceutice de primă necesitate. Vor fi monitorizate în permanență cursurile de apă, construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, în scopul prevenirii formării podurilor de gheață și a zăpoarelor, dar și a iazurilor de decantare” – a precizat subprefectul Alexandru Cosma (președintele CJSU Maramureș).
Primarii vor lua măsuri pentru întreținerea corespunzătoare a rigolelor, respectiv șanțurilor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos, aluviunilor și a deșeurilor din secțiunile de scurgere a podurilor, podețelor și decolmatarea gurilor de canalizare. De asemenea, trebie să acorde o atenție deosebită persoanelor fără adăpost care sunt vulnerabile la ger. Ele vor fi îndrumate/transportate spre centrele de primire sau locuri special amenajate de către autoritățile locale.
Populația e sfătuită să nu utilizeze instalații improvizate de încălzire care pot genera incendii, punând în pericol viața oamenilor și bunurile materiale ale persoanelor juridice și fizice.
Recomandări pentru persoanele fizice
În perioada cu vreme geroasă, copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la temperaturi scăzute extreme. E recomandat să nu se iasă din casă fără mănuși, căciulă, fular și șosete groase (din bumbac sau lână) ● La ieșirea în exterior și expunerea la ger, persoanele sunt sfătuite să nu stea pe loc, să se miște cât mai mult ● Persoanele cu afecțiuni cardio-respiratorii reprezintă o categorie care trebuie să se ferească de ger pentru că expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli ● Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza probleme de sănătate (șoc cardiac, boli pulmonare, reumatism etc) ● E de evitat transportul copiilor pe distanțe lungi în vehicule fără încălzire și nu trebuie să îi lăsați să aștepte sau să îi uitați în autovehiculele parcate.
Temperaturile extreme negative pot cauza degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Conform specialiștilor în medicină, organismul uman tinde să își mențină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea, dacă temperatura mediului devine tot mai scăzută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vântul sau alți factori, acest proces crește exponențial. În acest context, medicii sfătuiesc populația să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice și recomandă o alimentație corectă, bazată pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai, supă caldă).