Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 4 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 5 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 17 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 18 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 18 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 18 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
Recomandările Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș pentru angajatori
În contextul riscului de răspândire a infecţiei cu Coronavirus şi adoptarea măsurilor stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureș atrag atenţia tuturor angajatorilor, indiferent de forma de proprietate, asupra obligaţiilor ce le revin în materia legislaţiei muncii privind sănătatea lucrătorilor.
Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. Măsurile prin care se asigură supravegherea corespunzătoare a sănătăţii lucrătorilor în funcţie de riscurile în muncă se stabilesc potrivit reglementărilor legale şi a activităţii de evaluare a riscurilor la locul de muncă.
„În contextul actual, recomandăm tuturor angajatorilor, indiferent de forma de proprietate, ca împreună cu medicul de medicina muncii să-şi revizuiască activitatea de evaluare a riscurilor asupra menţinerii stării de sănătate a lucrătorilor. Conform prevederilor art. 27 din Codul muncii, o persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical eliberat de medicul de medicina muncii, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci. Controlul medical este obligatoriu şi periodic aşa cum reiese şi din dispoziţiile art. 28 din Codul muncii, coroborat cu dispoziţiile art. 8 din H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor. În paralel cu aceste controale medicale se recomandă şi organizarea de sesiuni de informare şi conştientizare a lucrătorilor asupra potenţialelor riscuri la care se expun în timpul lucrului, măsurile de prevenţie şi modul în care trebuie să se acţioneze în momentul producerii unui eveniment”, spune Dragoș Năcuță, inspector șef în cadrul ITM Maramureș.
Măsurile de prevenţie recomandate angajatorilor, pe lângă cele specifice recomandate de medicul de medicina muncii, sunt:
- dotarea, respectiv utilizarea echipamentului de protecţie;
- dezinfectarea mâinilor la intrarea în unitate acolo unde specificul activităţii o permite;
- aerisirea periodică a încăperilor prin păstrarea unei temperaturi de 18 -20 de grade;
- acolo unde activitatea presupune aglomerări umane, purtarea unei măşti de protecţie etc.
Persoanele fizice şi operatorii economici au obligaţia de a respecta şi de a pune în aplicare măsurile dispuse de către autorităţile în domeniul sănătăţii publice, pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiilor.