Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna decembrie – Vasile Chindriș - 13 minute în urmă
181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 6 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 7 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 11 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 11 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 1 zi în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 zi în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Recomandările jandarmilor pentru a evita atacurile urşilor
Pentru că prezența ursului este tot mai des semnalată în anumite zone de munte, localități, gospodării, Jandarmeria Maramureş transmite turiştilor și tuturor cetăţenilor câteva recomandări folositoare pentru a preveni unele incidente nedorite şi pentru a evita producerea unor situaţii periculoase, reguli ce sunt menite să ajute în situația întâlnirii cu ursul sau cu alte animale sălbatice.
Ursul, foloseşte un teritoriu întins, astfel existând o probabilitate crescută de interacţiune a omului cu ursul, atât datorită folosirii aceloraşi habitate naturale, cât şi utilizarea ca hrană de către urs, a culturilor agricole, livezilor, animalelor domestice, precum şi a deşeurilor.
„Pentru a evita atacul ursului, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta, pentru fotografii sau din alte motive. Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel.
Faceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. În cazul în care se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. Să nu aruncați cu pietre sau alte obiecte și să nu vă bazați că este suficientă distanță până la urs, să vă îndepărtați de el. Să vă păstrați calmul și să nu fugiţi, ursul fuge mult mai repede decât omul, prin fugă instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca.
Solicitați sprijin apelând numărul unic pentru apeluri de urgență 112” – spun jandarmii.