Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 6 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 11 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Vești bune pentru tinerii fermieri: statul poate deconta 80% din valoarea tractorului prin programul „Rabla pentru tractoare”.
Noul program „Rabla pentru tractoare” vine în ajutorul fermierilor prin alocarea unui buget de 500 de milioane de lei, care va permite finanțarea achiziției unui utilaj agricol cu până la 80% din valoarea totală. Programul a fost anunțat de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Acesta își propune să sprijine fermierii români în achiziționarea echipamentelor agricole, oferind acces la utilaje noi, mult mai eficiente și mai puțin dăunătoare mediului înconjurător, contribuind astfel la dezvoltarea agriculturii în România.
„Prin programul «Rabla pentru tractoare» ne propunem să sprijinim producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare pentru achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi și, bineînțeles, mai puțin poluante. Aici, bucuria personală pe care o am este aceea că, spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din piețele asiatice, de cele mai multe ori avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole. Sper ca un număr cât mai mare dintre aceste echipamente să fie produse în România. Bugetul pe care l-am alocat acestui program de înnoire a parcului național de tractoare este de 500 de milioane de lei. Vorbim de o schemă de ajutor de stat în baza căreia se poate achiziționa un tractor de până la 55.000 de euro, cu TVA inclus. Discutăm de tractoare de dimensiuni și capacități mai mici.”, a explicat Fechet.
Mircea Fechet a mai spus că programul „Rabla pentru tractoare” va oferi sprijin financiar între 65% și 80% din valoarea totală a tractorului achiziționat.
„Conform schemei de ajutor de stat, intensitatea sprijinului este între 65% și 80%. Cu alte cuvinte, dacă discutăm despre tineri fermieri, care au până la 40 de ani, putem deconta 80% din valoarea tractorului. Dacă discutăm despre alte categorii, putem finanța maximum 65%. Condiția este ca fermierul respectiv să dețină atestat de producător. Sperăm ca și acest program să fie unul de succes, care să fie repetat și să dobândească tradiție de la un an la altul, pentru că, până astăzi, această categorie de fermieri și această categorie de utilaje agricole nu au mai fost finanțate în acest sens.”, a adăugat Mircea Fechet.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu-Adrian Neculaescu, a explicat că programul „Rabla pentru tractoare” va urma modelul deja cunoscut de români al programului „Rabla”. Asta înseamnă că procedurile de implementare vor fi similare. Programul va permite fermierilor să scape de utilajele vechi și să primească vouchere pentru achiziția de tractoare noi, cu scopul de a înnoi echipamentele agricole într-un mod eficient și organizat.
„Fermierul care are atestat de producător, deci nu discutăm de forme de organizare juridică, va casa un vehicul uzat sau un tractor mai vechi și va primi un voucher. Se va duce la dealer, își va achiziționa un tractor și un utilaj aferent tractorului respectiv, până la valoarea maximă de 55.000 de euro. Dealerul va depune la Administrația Fondului pentru Mediu decontul”, a declarat reprezentantul AFM.
Alexandra-Denisa Dutca