O expoziție, două autoare - 22 minute în urmă
Cum se pregătea casa pentru Paști în Maramureșul de altădată - 2 ore în urmă
Primăvara în satul de pe Dealul Florilor - 2 ore în urmă
Trei elevi de la Liceul „Petru Rareș” Târgu Lăpuș s-au calificat la Concursul Național de Chimie „Lazăr Edeleanu” - 3 ore în urmă
Recuperarea după implant dentar: sfaturi utile - 3 ore în urmă
TVR va organiza dezbaterea finală cu candidații din turul 1 al alegerilor prezidențiale - 3 ore în urmă
Centrul de zi pentru vârstnici din Desești prinde contur - 5 ore în urmă
Ursul și primarul – o poveste românească despre frică, putere și decizie - 5 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Spaţiul Economic European - 5 ore în urmă
Salvamont Maramureș – sute de oameni salvați pe parcursul anului trecut - 6 ore în urmă
1 iulie- Ziua Muzicilor Militare din România
În 1830 este înființată Armata Natională permanentă, numită de contemporani “Straja Pamântească”. 1 iulie este data la care se împlinesc 188 de ani de la înființarea muzicilor militare moderne, „Straja Pamântească”.
Prima fanfară militară a fost înființată la Iași, la 1 iulie 1831, în cadrul „Strajei Pamântești”. La 10 octombrie 1936 a fost înființată „Școala elevilor muzicanți militari”, instituție menită să asigure pregătirea și formarea personalului muzicilor militare. Muzicile militare au constituit o prezență permanentă la sărbători naționale, manifestări social-politice, culturale și nu în ultimul rând, în momentele fierbinți ale zbuciumatei noastre istorii. În 1867, în cadrul Ministerului de Război se instituie funcția de “inspector general al muzicilor miltare”, funcție în care este numit șeful de muzică clasa I, căpitan Eduard Hübsch. Începând cu 26 mai 1895, la conducerea muzicilor militare, în funcția de inspector este numit Iosif Ivanovici, autor al celebrului vals “Valurile Dunării”. La 10 octombrie 1936 ia fiinţă ,,Şcoala elevilor muzicanți” institutie menită să asigure pregătirea și formarea personalului muzicilor militare.
Cu ocazia Zilei Muzicilor Militare, la 1 iulie 2019 a fost inaugurat Monumentul artiştilor muzicii româneşti, ”dedicat marilor compozitori, dirijori, interpreţi, instrumentişti, textieri, libretişti, aranjori, editori, prezentatori, realizatori de radio şi televiziune, care, de-a lungul timpului, au construit fundamentul bogat, valoros şi etern al muzicii româneşti.
Lăcrimioara ZOTA