Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 4 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 5 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 9 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 13 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - 17 ore în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - 17 ore în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - 19 ore în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - în urmă
Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
1 iulie- Ziua Muzicilor Militare din România
În 1830 este înființată Armata Natională permanentă, numită de contemporani “Straja Pamântească”. 1 iulie este data la care se împlinesc 188 de ani de la înființarea muzicilor militare moderne, „Straja Pamântească”.
Prima fanfară militară a fost înființată la Iași, la 1 iulie 1831, în cadrul „Strajei Pamântești”. La 10 octombrie 1936 a fost înființată „Școala elevilor muzicanți militari”, instituție menită să asigure pregătirea și formarea personalului muzicilor militare. Muzicile militare au constituit o prezență permanentă la sărbători naționale, manifestări social-politice, culturale și nu în ultimul rând, în momentele fierbinți ale zbuciumatei noastre istorii. În 1867, în cadrul Ministerului de Război se instituie funcția de “inspector general al muzicilor miltare”, funcție în care este numit șeful de muzică clasa I, căpitan Eduard Hübsch. Începând cu 26 mai 1895, la conducerea muzicilor militare, în funcția de inspector este numit Iosif Ivanovici, autor al celebrului vals “Valurile Dunării”. La 10 octombrie 1936 ia fiinţă ,,Şcoala elevilor muzicanți” institutie menită să asigure pregătirea și formarea personalului muzicilor militare.
Cu ocazia Zilei Muzicilor Militare, la 1 iulie 2019 a fost inaugurat Monumentul artiştilor muzicii româneşti, ”dedicat marilor compozitori, dirijori, interpreţi, instrumentişti, textieri, libretişti, aranjori, editori, prezentatori, realizatori de radio şi televiziune, care, de-a lungul timpului, au construit fundamentul bogat, valoros şi etern al muzicii româneşti.
Lăcrimioara ZOTA