Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 57 minute în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 1 oră în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 1 oră în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 2 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 2 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 4 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 6 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 8 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 9 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 9 ore în urmă
10 – 18 mai, perioada în care se inaugura anul pastoral în Maramureș; „A si gazdă de stână îi o cinste, da și o grijă mare pă cap”
Scoaterea oilor din grajd sau din șură, unde erau adăpostite pentru iarnă, și constituirea turmelor depindea de mersul vremii și varia de la o localitate la alta.
Anul pastoral se inaugura, de regulă, între 10-18 mai, uneori chiar la Sângeorz, dacă primăvara era timpurie. Până la urcarea oilor la munte, care avea loc de regulă la Rusalii, oile se pășunează pe fânețe și în locuri rezervate pentru pășunat. Locurile unde se organizau stâni erau alese după anumite criterii. Ele trebuiau să aibă pășuni mănoase, izvoare cu apă, căi de acces pentru căruțe.
Stâna se organiza pe boteie. O stână avea trei sau patru boteie, însumând 100-150 de oi, păzite de către 3-4 păcurari, pentru oile mulgătoare și un stărpar care pășuna oile sterpe. Mai avea un vătav și un strungaș, de regulă un copil, care dădea oile în strungă la muls.
În organizare, un rol esențial îl are gazda de stână, persoană care are de îndeplinit o serie de sarcini și care nu putea fi oricine, având o mare răspundere. „A si gazdă de stână îi o cinste, da și o grijă mare pă cap. Trebe tare bine să te porți să sie mulțămiți sâmbrașii, să nu te ocăra(scă)”.
Sursa – Centrul Culturii Tradiționale Maramureș (din Valea Cosăului, autori: Maria Șerba, Pamfil & Maria Bilțiu)
Foto: Gheorghe Petrila