Share
17 percheziții pentru destructurarea unei rețele de trafic de droguri din Baia Mare

17 percheziții pentru destructurarea unei rețele de trafic de droguri din Baia Mare

În data de 12 februarie 2025, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, în colaborare cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Maramureș, au desfășurat o amplă operațiune în municipiul Baia Mare, vizând destructurarea unei grupări infracționale specializate în traficul de droguri de mare risc și substanțe psihoactive. Acțiunea a constat în efectuarea a 17 percheziții domiciliare la locuințele persoanelor suspectate de implicare în aceste activități ilegale.

Contextul anchetei

Conform informațiilor furnizate de autorități, investigațiile au început în anul 2019, când o persoană a inițiat și constituit, împreună cu alți complici, un grup infracțional organizat cu scopul de a obține beneficii materiale substanțiale prin comercializarea de substanțe interzise. Liderul grupării era responsabil de coordonarea activităților ilegale, inclusiv procurarea drogurilor de mare risc și a substanțelor psihoactive, stabilirea cantităților și a prețurilor de vânzare, precum și organizarea distribuției acestora către consumatori din Baia Mare.

Modul de operare al grupării

Membrii grupului aveau roluri bine definite, iar remunerarea acestora se realiza în funcție de cantitatea de substanțe vândute zilnic sau prin permiterea însușirii profitului obținut din vânzări. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2025, aceștia au desfășurat operațiuni de cumpărare, deținere, oferire, transport, porționare, ambalare și vânzare a unor cantități semnificative de substanțe precum 3-CMC (cunoscut sub denumirea de „cristal”), 2-CMC, MDM-4en-PINACA și 2-MMC către consumatori din municipiul Baia Mare.

Rezultatele perchezițiilor

În urma celor 17 percheziții domiciliare efectuate, autoritățile au descoperit și ridicat:

  • 1.709 plicuri de diverse dimensiuni conținând substanță vegetală din categoria noilor substanțe psihoactive;
  • Înscrisuri relevante pentru anchetă;
  • Sume de bani în lei și euro;
  • Un autoturism;
  • Alte mijloace de probă.

Anterior acestei acțiuni, în cursul urmăririi penale, doi membri ai grupării au fost reținuți de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș, iar instanța a dispus arestarea preventivă a acestora. În cadrul perchezițiilor anterioare, au fost descoperite și ridicate aproximativ 900 de grame de „cristal”, drog de mare risc, și 11.652 de plicuri cu substanță vegetală din aceeași categorie.

Măsuri legale și colaborări interinstituționale

La data de 12 februarie 2025, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea a 11 persoane implicate în această rețea infracțională. Ulterior, pe 13 februarie 2025, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Maramureș a fost sesizat cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a 9 dintre persoanele reținute.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Grupei Canine și altor structuri operative din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, precum și al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș.

Precizări legale

Pe tot parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție.

Această operațiune subliniază angajamentul autorităților române în combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate, precum și importanța cooperării interinstituționale în asigurarea siguranței comunității.

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Publicat în:

Lasă un comentariu