Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 10 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 10 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 10 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 15 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 16 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 17 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 17 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 1 zi în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 1 zi în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 1 zi în urmă
Actualizare 3: Șpaga de la Rutieră: 23 persoane, din care 9 polițiști, sunt urmărite penal. 6 din cei 9 polițiști au fost arestați preventiv. Au primit mită bani, brazi și alcool
Urmări în dosarul de corupție în care sunt protagoniști mai mulți angajați ai Serviciului Poliției Rutiere (SPR) Maramureș.
Majoritatea și-a petrecut noaptea în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș. Informația a fost confirmată de anchetatori.
„Din totalul de 9 agenți audiați, 6 au fost reținuți. Pentru ceilalți 3 nu au fost dispuse măsuri preventive. Vom vedea ce măsuri se vor dispune în cursul zilei de astăzi”, a confirmat, pentru DirectMM.ro, Bogdan Gabor, prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.
Așadar, rămâne de văzut dacă vor fi arestați preventiv sau dacă se va opta pentru control judiciar sau altă formă. Rămâne de văzut și cum se va decide reorganizarea serviciului în județ, ca urmare a situației apărute.
ACTUALIZARE – Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, pe parcursul anului 2020, în urma administrării unui probatoriu complex, a dispus continuarea urmăririi penale faţă de un număr de 23 de suspecţi, dintre care 9 sunt funcţionari ai Ministerului Afacerilor Interne, agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş – Serviciul Rutier, pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în formă continuată.
Prin ordonanţa din data de 29 iulie 2020, s-a dispus reţinerea pe o durată de 24 de ore faţă de 6 suspecţi, agenţi de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual. La data de 30 iulie 2020, după punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost sesizat Tribunalul Maramureş cu propunerea de arestare preventivă faţă de inculpaţii care au fost reţinuţi.
Pentru administrarea actelor de urmărire penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş a beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi al conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.
ACTUALIZARE 2 – Cei șase polițiști au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
Oamenii legii au precizat că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Vom reveni cu detalii!
ACTUALIZARE 3 – Tribunalul Maramureș a emis o informare în cazul polițiștilor șpăgari.
La data de 30 iunie 2020, Tribunalul Maramureş a admis propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş de arestare preventivă vizând şase inculpaţi, agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş – Serviciul Rutier, cercetaţi sub aspectul comiterii infracțiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.
Măsura s-a dispus pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30.07.2020, până la data de 28.08.2020, inclusiv, reţinându-se existenţa unor indicii temeinice privind săvârşirea faptelor menţionate.
Astfel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, instanţa a reţinut existenţa unor indicii temeinice care să justifice suspiciunea rezonabilă că cei şase inculpaţi, în perioada octombrie-decembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au acceptat bani şi alte foloase necuvenite (brad de Crăciun, produse alimentare, băuturi alcoolice) oferite de diverşi conducători auto opriţi în trafic pentru control, în schimbul neîndeplinirii îndatoririlor de serviciu, sau chiar au pretins aceste foloase necuvenite.
Sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, faptă imputată doar unuia dintre inculpaţi, instanţa a reţinut existenţa unor indicii temeinice care să justifice suspiciunea rezonabilă că acesta, în luna decembrie a anului 2019, nu s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducere a unui vehicul neînmatriculat.
Sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual, faptă reţinută în sarcina a doi inculpaţi, instanţa a reţinut existenţa unor indicii temeinice care să justifice suspiciunea rezonabilă că aceştia, în luna decembrie a anului 2019, cu prilejul întocmirii unor procese-verbale de sancţionare contravenţională, au reţinut alte stări de fapt decât cele constatate, pentru a evita aplicarea anumitor sancţiuni.
Inculpaţii au contestat hotărârea Tribunalului Maramureş, dosarul urmând a fi înaintat Curţii de Apel Cluj pentru soluţionarea căii de atac.
C.Ț.
Citește și