Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 3 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 5 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 5 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 5 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 6 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 9 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 9 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 10 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 11 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 11 ore în urmă
Aeronavă lovită de fulger, cu incendiu în partea din spate și aterizare forțată pe pista aeroportului băimărean (GALERIE FOTO)
O aeronavă care se pregătea de aterizare pe Aeroportul Internațional Maramureș pătrunde într-un front rece, cu precipitații, grindină și descărcări electrice, este lovită de un fulger și pierde legăturile de comunicații cu turnul de control al aeroportului. La aterizare, trenul de aterizare principal prezintă probleme, aeronava se lovește de pistă și se produce un incendiu în partea din spate a aeronavei (ampenajul orizontal și fuselajul posterior sunt cuprinse de flăcări). Acesta a fost scenariul după care s-a efectuat, în acest weekend, exercițiul de intervenție combinată ”EXCOM” și gestionare a unei situații de urgență, generată de producerea unui accident de aviație, coordonat de prim adjunctul inspectorului șef al ISU, col. Ioan Ioniță Sârb.
Patru pasageri decedați, 25 – răniți: s-a activat planul roșu de intervenție
- a procedat la activarea planului roșu de intervenție. La locul producerii accidentului s-au deplasat echipaje de intervenție și mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, SMURD Maramureș, Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazu” Maramureș, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Poliției Transporturi Aeriene, grupurile de suport tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, voluntari de la Crucea Roșie. S-a primit sprijin pentru desfășurarea exercițiului de simulare de la angajații Serviciului de Trafic Aerian. De asemenea, s-a procedat la alarmarea personalului din turele libere. Echipajele medicale au procedat la triajul și acordarea primului ajutor medical de urgență. Acestea au comunicat identificarea dintre persoanele aflate la bordul aeronavei a patru pasageri decedați, șapte pasageri răniți grav (evaluați la cod roșu), opt pasageri răniți (evaluați la cod galben) și 10 pasageri evaluați la cod verde. Persoanele rănite au fost transportate după acordarea primului ajutor medical și stabilizare la Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.
Desfășurare de forțe: peste 200 de persoane
Pentru buna desfășurare a intervenției, jandarmii maramureșeni împreună cu directorul aeroportului au procedat la stabilirea perimetrului de acces, securizarea acestuia, respectiv asigurarea zonei de protecție, siguranței și ordinii publice în zona perimetrului aeroportuar.
Polițiștii maramureșeni au asigurat fluidizarea traficului autospecialelor de intervenție spre și de la locul aeroportului, balizarea zonei și accesul personalului și mijloacelor de intervenție la punctele de evacuare, triaj și asigurare medicală. De asemenea, au procedat la protecția zonei pentru conservarea probelor și au participat sub conducerea procurorului la cercetarea cauzei și a producerii accidentului aviatic.
La exercițiul de simulare au participat peste 200 de persoane din cadrul structurilor și instituțiilor participante, aproximativ 30 de mijloace tehnice specifice de intervenție din dotare, dar și alte mijloace necesare (foi de cort și pături, mijloace de comunicare portabile și mobile, mijloace de tehnologie a informației).