Familia din Cicârlău afectată de incendiu va beneficia de sprijinul Episcopiei pentru refacerea casei - 15 minute în urmă
Lecții de unitate și tradiție la Muzeul Satului din Baia Mare - 59 minute în urmă
Metamorfoza Senatului României: Între huiduieli, restructurări și ironii amare - 11 ore în urmă
Zborul, un vis mai aproape de realitate; Campania Aeroclubului „Alexandru Papană” din Baia Mare - 12 ore în urmă
Oana Larisa Pop de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiul I la Concursul Național de Interpretare Vocală „Magia Cântecului” - 14 ore în urmă
„Leul de la Șișești”: Vasile Lucaciu, apărător al drepturilor românilor ardeleni - 15 ore în urmă
Piața Libertății va fi închisă temporar - 16 ore în urmă
Povestea Melaniei Trump, prima doamnă cu rădăcini slovene - 17 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în Parohia Ortodoxă Săpânța - 18 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - în urmă
Atenție: A intrat în vigoare Legea 146 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale
Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș anunță că începând de vineri, 21 mai, a intrat în vigoare Legea 146 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale. Prin această Lege devin aplicabile o serie de modificări ale prevederilor Codului Penal, Codului de Procedură Penală și ale altor acte normative.
Astfel:
- Încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligației de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau a condițiilor de deplasare va constituii infracțiunea de evadare, urmând a se aplica regulile privind concursul de infracțiuni.
- Atunci când, cu rea-credință inculpatul încalcă obligația de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condițiile de deplasare, stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat și de a-l prezenta de îndată procurorului, în cursul urmăririi penale judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanței de judecată, în cursul judecății.
- Se va indica în mod expres perioada de timp, precum și, după caz, locul de muncă, instituția de învățământ, unitatea sanitară sau alt loc în care se aprobă deplasarea inculpatului.
- În cadrul programului de supraveghere, se va stabili ca, cel puțin o dată la 7 zile calendaristice, persoana aflată sub control judiciar să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa.
- Darea în urmărire se va dispune, prin ordin, de Inspectoratul General al Poliției Române, dar și de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București sau, după caz, de inspectoratul de poliție județean.
- După comunicarea măsurii privind arestul la domiciliu, inculpatul are obligația de a se deplasa îndată la imobilul indicat potrivit legii, în vederea executării măsurii.
- În vederea verificării situației de fapt, organul de supraveghere are acces, în condițiile legii, la documente, imagini, înregistrări audiovideo sau orice înscrisuri necesare, deținute de autoritățile sau instituțiile publice, persoanele judiciare ori persoanele fizice.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsuri pentru instruirea personalului cu privire la aceste modificări legislative, precum și pentru informarea despre noile obligații legale a persoanelor față de care s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.
Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului informatic de monitorizare electronică ( SIME ), modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere și modul de acțiune în situația generării unor alerte.
SIME va deveni operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Într-o primă etapă, monitorizarea electronică se va aplica în sistem pilot, pentru cazurile de violență domestică în care a fost emis un ordin de protecție.