Share
Atenție la fraudarea online! Cum a fost păgubită o persoană cu 16.000 de lei

Atenție la fraudarea online! Cum a fost păgubită o persoană cu 16.000 de lei

Polițiștii atrag atenția asupra unor metode de fraudare online, folosite de persoane care se prezintă drept specialiști din cadrul unor platforme sau campanii de investiții, care promit creșterea rapidă a sumelor investite.

Ofertele tentante sunt afișate pe mai multe canale de comunicare (rețele de socializare, mailuri, reclame etc.), și vizează comercializare unor produse care fie nu există, fie sunt asociate fals cu diferite companii reale, pentru a spori credibilitatea acestora.

Un astfel de caz a fost semnalat ieri, 10 octombrie, la Poliția orașului Baia Sprie. Persoana a accesat un astfel de anunț și a fost păgubită cu suma de 16.000 de lei.

Victima le-a declarat polițiștilor faptul că în cursul lunii iulie 2023, a accesat un site web în vederea achiziționării de acțiuni la o societate furnizoare de electricitate. Ulterior persoana vătămată a fost contactată de către persoane necunoscute cărora le-a furnizat datele personale și cele ale contului bancar pe care aceasta îl deține, iar la data de 9 octombrie a constatat că din contul bancar i-a fost transferată suma de 16.000 lei și nu mai poate accesa aplicația mobilă a băncii.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, și acces ilegal la un sistem informatic.

O altă persoană a căzut în altă capcană și a pierdut suma de 4500 de lei.

Luni, 9 octombrie polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați prin plângere de o femeie din Baia Mare că a fost indusă în eroare pe o platformă de shopping online. Oferta acestora viza câștigarea unor comisioane prin promovarea unor produse, care implicau însă și o investiție inițială. Femeia a investit și a promovat produsele două luni de zile, timp în care pe platformă apăreau banii ”câștigați”, doar că aceștia nu puteau fi accesați.

Ulterior, pentru a putea beneficia de banii investiți, aceasta trebuia sa achite anumite taxe, moment în care victima a realizat că este înșelată și a sesizat poliția. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune.

„Recomandăm internauților să ignore reclamele, mailurile sau campaniile promovate pe rețelele de socializare prin care sunt garantate câștiguri ușoar, să nu transmită datele personale, datele bancare sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale  și să nu instaleze aplicații care oferă acces de la distanță, la cererea unor persoane necunoscute” – transmite IPJ Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Publicat în:

Lasă un comentariu