Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 10 ore în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 12 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 14 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 14 ore în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 14 ore în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 15 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 15 ore în urmă
Lumea teatrului românesc pierde un mare artist - 15 ore în urmă
Comuna Asuaju de Sus continuă programul de măsurători cadastrale gratuite în zona Lupiste - 17 ore în urmă
Ghinghis Han prinde viață la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 17 ore în urmă
BMW, Audi, Jaguar sunt cele mai furate mașini din străinătate, găsite la frontiera noastră
Comparativ cu luna august a anului trecut, în gustarul acestui an poliţiştii de frontieră au depistat cu 40% mai multe autoturisme care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. În august 2018 au fost găsite 22 de mașini, iar în august 2019 – 32 autovehicule (27 autoturisme, trei remorci, un microbuz și un automarfar). Mărcile cele mai frecvente au fost cele de lux: BMW, Audi sau Jaguar.
Cele mai multe autovehicule au fost descoperite de lucrători ai ITPF Sighetu Marmației (de regulă la punctul de frontieră ITP F Petea) urmați de cei de la PTF Nădlac II (judeţul Arad). Mărcile cele mai întâlnite au fost cele de lux – BMW, Audi sau Jaguar.
Iată podiumul valoric al autoturismelor depistate de polițiștii ITPF Sighet:
- 190.000 lei – BMW 6, înmatriculat în Marea Britanie, indisponibilizat în Borșa (29 august)
- 117.500 lei – Audi A6, înmatriculat în Italia, indisponibilizat la Petea (3 august)
- 94.000 lei – Jaguar, înmatriculat în Italia, indisponibilizat la Petea (10 august)
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată. În toate situaţiile, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate.
Traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită care aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor implicate, fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest-europene cu finalitate în ţările est-europene.