Scandal la bazinul din Recea: Consilierii locali își fac valuri cu intrări gratuite - 50 minute în urmă
În Groși se fac cursuri de dans popular pentru copii - 1 oră în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (III) - 2 ore în urmă
Facebook aniversare la 21 de ani: de la un proiect universitar la o rețea globală - 2 ore în urmă
Centura de ocolire Baia Mare – un pas major pentru viitorul infrastructurii din Maramureș - 2 ore în urmă
Lucrări la rețeaua de apă: întreruperi anunțate pe mai multe străzi din Baia Mare - 2 ore în urmă
La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira expoziția de pictură „Semne și simboluri identitare”, autor Ioan Borlean - 2 ore în urmă
Controale intense și măsuri noi după aderarea la Schengen - 2 ore în urmă
Construirea caselor devine mai simplă! Birocrația, redusă în construcții! - 4 ore în urmă
La Borșa: Investiție de 2.000.000 de euro pentru construirea unui refugiu montan și a două puncte de observare turistică - 4 ore în urmă
Controale intense și măsuri noi după aderarea la Schengen
În prima lună de la aderarea completă a României la spațiul Schengen, polițiștii de frontieră au efectuat peste 260.000 de verificări în sistemul digital eDAC, în cadrul controalelor aleatorii desfășurate împreună cu alte autorități precum Poliția, Jandarmeria, Imigrările și ANAF, în limita a 30 de kilometri de la graniță. Aceste verificări au condus la descoperirea a 142 de infracțiuni și aplicarea a 111 contravenții, inclusiv identificarea unor persoane din state terțe care nu aveau dreptul de a călători în spațiul Schengen.
La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, au fost înregistrate opt infracțiuni și cinci contravenții. Un caz notabil a implicat descoperirea a 1.350.000 de țigarete ascunse într-un camion încărcat cu varză, care s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Petea.
În plus, în anul 2023, ITPF Sighetu Marmației a implementat măsuri pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei și a intensificat schimbul de date și informații cu autoritățile de frontieră ale statelor vecine, contribuind astfel la creșterea gradului de siguranță a cetățenilor.
De asemenea, în martie 2024, a fost deschis un nou punct de trecere a frontierei între România și Ucraina, la Sighetu Marmației – Bila Țerkva, în baza unui memorandum aprobat de guvern. Acest demers face parte dintr-un plan mai amplu al Ucrainei de a construi noi puncte de trecere a frontierei și de a moderniza altele existente, pentru a facilita exporturile și integrarea sectorială în Uniunea Europeană.
Aceste eforturi comune ale autorităților române și ucrainene contribuie la consolidarea securității la frontieră și la facilitarea circulației persoanelor și mărfurilor între cele două țări.
Vasile Petrovan