Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa, a primit distincția „Primar de 7 stele” - 2 ore în urmă
În luna martie pe scena Teatrului Baia Mare: Râs, dramă și reflecție - 7 ore în urmă
Casa Națională de Pensii Publice se modernizează - 7 ore în urmă
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» inaugurează expoziția „Memoria naturală. Când apare invizibilul”, semnată de artistul Juan Sebastián González - 7 ore în urmă
Spectacol interactiv de știință pentru copii la SHURA Bistro Caffe - 8 ore în urmă
Codul Rutier 2025: utilizarea abuzivă a flash-urilor poate duce la sancțiuni dure - 8 ore în urmă
Atelier de litografie pentru copii în Recea - 8 ore în urmă
„Miercurea alarmelor” – exercițiu de alarmare publică; Cetățenii, sfătuți să rămână calmi - 10 ore în urmă
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie - 11 ore în urmă
În Culcea va avea loc spectacolul „Azi e despre tine, mama” - 11 ore în urmă
Fraude informatice și de sărbători: Doi maramureșeni au primit „țeapă” pe un website de vânzări
Se spune că în perioada sărbătorilor suntem mai buni, mai deschiși față de cei de lângă noi, mai aproape de tot ce înseamnă spiritualitate, însă în ceea ce îi privește pe infractori, perioada sărbătorilor reprezintă un prilej bun pentru obținerea unor avantaje în mod fraudulos.
Astfel, doi cetățeni din județ au fost înșelați prin platforma OLX, iar unul prin înșelăciune. Acesta din urmă a dat curs unui anunț online, privind câștigarea în termen de 24 de ore a dublului sumei de bani investite pe un site de cripto-monede, însă la expirarea termenului prevăzut nu a primit suma promisă.
În ceea ce îi privește pe cei doi care au fost înșelați prin platforma OLX, polițiștii maramureșeni vă reamintesc modul de operare al infractorilor.
Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesat și la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe WhatsApp. Apoi susțin că au efectuat plata.
Pentru ca vânzătorul să intre în posesia plății i se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversație cu victimele și retrag bani din contul lor.
Atenție la autenticitatea link-ului! Deși pagina web la care ne direcționează link-ul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Exemplu: DA- https://www.olx.ro/; NU- https://olx.ro.payment-me.online/
În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.
Rețineți!
- Pe OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate.
- Singura situație în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunțurilor.
- Nu accepta să muți discuțiile pe WhatsApp sau pe altă rețea de comunicare. Păstrează discuțiile pe chat-ul OLX, astfel vei putea fi ajutat în caz de fraudă.
- Nu-ți introduce datele card-ului online. Atunci când vinzi produse prin OLX poți să primești banii doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia produsului.
Polițiștii vă doresc tranzacții online în siguranță!