Minaur părăsește Cupa României! - 2 ore în urmă
Maramureșul, premiat la Târgul de Turism al României 2025 - 2 ore în urmă
Guvernul aprobă ordonanța privind plata muncii în zilele libere - 3 ore în urmă
Rezultate deosebite obținute de elevii Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” din Sighet la Concursul Național de Fizică PHI - 3 ore în urmă
„Mărțișor de Centenar”: Atelier de confecționat mărțișoare la biserica din Săcălășeni - 3 ore în urmă
„Jurnalul Fericirii”, opera lui Nicolae Steinhardt, a fost tradus în engleză; Lansarea cărții a avut loc la New York - 8 ore în urmă
Ce parcări din Baia Mare trec în regim de „Parcare publică cu plată” - 8 ore în urmă
La Băiuț se organizează o nouă ediție a concursului de lenkere și săniuțe - 9 ore în urmă
CS Minaur Baia Mare: Criza financiară și viitorul incert al clubului - 9 ore în urmă
Kaufland deschide un nou magazin în Baia Mare - 10 ore în urmă
Grup infracţional ce fura din mașini, bruind închiderea centralizată
La mijlocul lunii februarie a.c., poliţiştii băimăreni au fost sesizaţi despre comiterea a trei furturi din autoturisme, care se aflau în parcările unor centre comerciale. În niciunul dintre cazuri sistemele de închidere a autoturismelor nu prezentau urme de forţare. Cum astfel de cazuri s-au înregistrat şi în judeţul Braşov, prin colaborare cu poliţiştii de acolo, au fost identificaţi suspecții. E vorba despre patru bărbaţi cu vârste între 45 şi 54 de ani, trei dintre ei fiind cetăţeni moldoveni şi unul – cetăţean ucrainean. Cum reușeau să lucreze atât de ”curat”? În momentul în care proprietarul mașinii acționa sistemul centralizat de închidere, ei utilizau un dispozitiv care bruia semnalul și, astfel, portierele rămâneau deblocate. Cei patru sunt cercetaţi, în stare de arest preventiv, dosarele penale fiind înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.
Dispozitive de bruiere la îndemâna oricui
De altfel, astfel de dispozitive (vezi foto sus) se pot achiziționa de pe net – cu tot cu explicarea modului de funcționare – la un preț de circa 250 lei. Iată cum sună un astfel de anunț: ”Vând telecomandă bruiaj central auto, anulează semnalul dintre telecomanda auto și receptorul mașinii; astfel, când se apasă pe cheia/ telecomanda mașinii pentru a se bloca/ debloca, semnalul nu mai ajunge la receptor și nu mai face operațiunea. . . Funcționează pe toate frecvențele; funcționează în proporție de 99% la toate mașinile fabricate între 2000 și 2012”. Iar ca lucrurile să aibă o aparență de legalitate, vânzătorul precizează: ”Vânzarea, deținerea și folosirea acesteia în scopul divertismentului/ farselor este perfect legală”.
De altfel dispozitivul de bruiaj reprezintă varianta ”hi-tech” – mai discretă și mai puțin riscantă – a vechii metode cu moneda. În încuietoarea unei uși, se introducea o monedă, cea care anula efectul semnalului de la sistemul de închidere centralizată, lăsând o ușă deschisă.