Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 2 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localinici și turiști - 2 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 2 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 5 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 5 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 6 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 7 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 8 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 8 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 1 zi în urmă
Grupare infracțională specializată în înșelăciuni prin metoda accidentul, destructurată de polițiști
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Baia Mare au efectuat cercetări care au condus la destructurarea unui grup infracțional specializat în săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune prin metoda accidentul.
La data de 4 decembrie, Poliția Municipiului Baia Mare a fost sesizată de o femeie de 87 de ani, din Baia Mare, că ar fi fost înșelată cu 100.000 de lei.
Persoane necunoscute ar fi contactat-o pe telefonul fix și ar fi indus-o în eroare, cu privire la faptul că nepotul acesteia ar fi internat la o unitate spitalicească în altă țară și ar fi solicitat persoanei vătămate, în regim de urgență, suma de bani, necesară pentru plata unei intervenții chirurgicale.
Imediat după sesizare, au fost demarate activități specifice în cadrul dosarului penal, stabilindu-se faptul că persoane privative de libertate, care ar fi încarcerate în penitenciarele Gherla și Târgu Mureș, ar fi implicate în comiterea unor astfel de fapte de înșelăciune prin metoda accidentul, atât în județul Maramureș, cât și în alte județe (Bistrița Năsăud, Sălaj și municipiul București).
Astfel, în baza probelor administrate, sâmbătă, 9 decembrie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din Baia Mare l-au prins în flagrant delict pe un tânăr, de 22 de ani, din județul Constanța, la scurt timp după ce ar fi primit de la o altă persoană vătămată 10.000 de lei.
Și aceasta fusese indusă în eroare cu privire la faptul că nepotul ei ar fi suferit un accident, iar banii sunt necesari pentru plata serviciilor medicale.
Asupra celui cercetat au fost descoperiți banii și două telefoane mobile, despre care există bănuiala că prin intermediul acestora ar fi fost coordonat de către persoanele încarcerate în penitenciar.
Concomitent cu aceste activități, au fost dispuse controale amănunțite în camerele de deținere ale penitenciarelor Gherla și Târgu Mureș, în care sunt încarcerați 4 bărbați, cu vârste între 34 și 37 de ani, cercetați săvârșirea faptelor, fiind descoperite și ridicate atât telefoane mobile, cât și cartelele telefonice utilizate pentru contactarea și inducerea în eroare a persoanelor vătămate.
Existând bănuiala că grupul infracțional constituit ar fi acționat și în alte județe, sub coordonarea procurorului de caz, se desfășoară în continuare activități de cercetare, în vederea identificării tuturor persoanelor implicate la săvârșirea faptelor, tragerea acestora la răspundere penală și pentru recuperarea prejudiciilor cauzate.
Față de tânărul de 22 de ani a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore și, ulterior, fiind prezentat Judecătoriei Baia Mare, a fost dispusă măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.
Pe această cale, polițiștii vă recomandă:
• Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate;
• Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;
• În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
• Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
• Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!
În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!