Share
PERCHEZIŢII ÎN BAIA SPRIE. Maramureşeni implicaţi într-o reţea  internaţională ce introducea pe piaţa românească peşte impropriu consumului uman

PERCHEZIŢII ÎN BAIA SPRIE. Maramureşeni implicaţi într-o reţea internaţională ce introducea pe piaţa românească peşte impropriu consumului uman

O grupare infracţională, din care făceau parte din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghiari), a creat o amplă  de  recoltare, transport şi comercializare de peşte impropriu consumului uman. Acesta era pescuit ilegal în apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis fiindcă peștele din acele zone era impropriu consumului. Gruparea avea “ateliere” de lucru distincte: braconaj piscicol; depozitare;transport marfă; comercializare.

Peştele era adus în România cu documente falsificate, fără a avea autorizație sanitar-veterinară, așa cum impune legislația europeană și română în domeniu. Tranzacţiile intracomunitare erau efectuate de membrii grupării prin intermediul unor societăți românești special înființate în scop infracţional, având ca obiect de activitate comercializarea produselor piscicole.

La această oră, polițiștii români, precum și cei din Italia, Spania, Franța și Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziție domiciliară, în vederea documentării activității infracționale a unui grup organizat. În România, polițiștii români, alături de reprezentanți ai Poliției Naționale din Spania pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziție domiciliară în judeţele Maramureş (Baia Sprie), Constanța, Călărași, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Tulcea, Prahova, Brașov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu, dar şi în București..

La pecheziţiile din România participă şi reprezentanți ai Poliției Naționale din Spania, după cum şi poliţiști români participă la acțiunile similare care au loc în Italia, Spania, Franța și Ungaria.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și, având în vedere complexitatea cauzei, precum și caracterul transfrontalier – cu anchete în Italia, Spania, Franța, Ungaria și Portugalia – cazul a fost deschis la nivelul Eurojust  care şi coordonează direct anchetele, alături de  Europol și EUROPOL.

Rezultatul imediat al acestei cooperări internationale: s-a bocat accesul pe piața românească a 30 de tone de pește, impropriu consumului, în valoare de aproximativ 600.000 de lei. Întreaga cantitate de pește confiscată a fost distrusă cu sprijinul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum și deținere, transport și comercializarea fără documente legale.

La percheziţia domiciliară efectuată la un imobil din Baia Sprie au fost ridicate documente şi înscrisuri care pot proba activitatea infracţională. Cercetarile continuă.

 

Din Baia Sprir


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Publicat în:

Lasă un comentariu