Share
Mesaj de Dragobete de la polițiști: „Iubirea nu doare”

Mesaj de Dragobete de la polițiști: „Iubirea nu doare”

De Dragobete, sărbătoarea populară a iubirii la români, se cuvine să ne oprim puțin atenția și asupra căminelor în care iubirea s-a stins, iar în locul ei și-a făcut culcuș violența.

Conform statisticilor poliției, în luna ianuarie, în județul nostru au fost sesizate deja 49 de abuzuri comise asupra unui membru al familiei. Cele mai multe (35) au avut loc între soți/parteneri, foști soți/parteneri. Nu putem spune cu certitudine că numărul cazurilor de violență domestică a crescut, este posibil ca prin noile reglementări legislative, victimele au mai mult curaj să sesizeze poliția pentru că sunt protejate prin lege.

Mereu fenomenul violenței domestice a fost precum un iceberg, căruia i s-a cunoscut doar vârful. Mereu vor fi cazuri de violență domestică nesesizate, din cauza toleranței ridicate față de violență care încă persistă în unele familii. Dar este important ca numărul acestora să scadă. Este important ca în familii să existe armonie, pentru ca noile generații care se ridică din ele să preia un model de conviețuire sănătos pentru a-l perpetua în propriile familii.

Polițiștii de prevenire vă reamintesc că formele violenței domestice, conform ultimelor modificări legislative, sunt multiple. Orice persoană care este agresată, verbal, sexual, psihologic, social, economic, spiritual, cibernetic de către un membru al familiei, este victimă a violenței domestice și este important să ceară ajutor, pentru că de multe ori viața îi poate fi pusă în primejdie sau chiar ea, victima, poate să recurgă, în anumite circumstanțe, la acte extreme, în a răni autorul sau chiar în a-i curma viața.

Polițiștii încurajează victimele să sesizeze poliția ori de câte ori se simt în pericol.

În situații de urgență au la îndemână Serviciul Național Unic pentru Apeluri  de Urgență 112. Pot să se adreseze poliției și ulterior, pentru a face o plângere.

Victimele violenței în familie trebuie să știe că polițistul care intervine la fațalocului poate emite un ordin de protecție provizoriu, în baza unui formular de evaluare a riscului, astfel, dacă viața și integritatea fizică ori libertatea ei este pusă în primejdie, agresorul este evacuat din locuință și obligat să păstreze o distanță minimă stabilită față de victimă, pentru o perioadă de 5 zile. În acest timp victima poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție care poate fi emis pentru o perioadă de până la 6 luni de zile.

O altă instituție care vine în sprijinul victimelor violenței în familie este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Aceasta le pune la dispoziție locuințe protejate, două centre maternale, consiliere psihologică/ grupuri de suport, cabinete de consiliere vocațională. Perioada pentru care victimele violenței domestice pot fi găzduite în locuințele protejate este de până la un an.

De asemenea se pot adresa și Centrului Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice care oferă găzduire pentru maxim 6 luni de zile. Centrele de primire în regim de urgență asigură pe lângă găzduire, asistență familială atât victimei cât și minorilor aflați în îngrijirea acesteia, protecție împotriva agresorului, asistență medicală și îngrijire, hrană, consiliere psihologică și consiliere juridică. Victimele trebuie să știe că adresa locuințelor protejate precum și a centrelor de primire este secretă publicului larg.

Totodată există și o aplicație gratuită, concepută pentru victimele violenței domestice, numită Bright Sky, care poate fi descărcată în orice telefon de pe Play Store și un număr de telefon în regim gratuit și nonstop, de tip Help Line: 0800 500 333.

Agresorii trebuie să știe că violența în familie este infracțiune și se pedepsește.

Faptele de amenințare, hărțuire, lovire sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice, omor, dacă sunt comise asupra unui membru al familiei pedepsele se majorează cu o pătrime.

Ultimele modificări legislative prevăd că, dacă pe numele agresorului a fost emis un ordin de protecție provizoriu de către polițist sau un ordin de protecție de către instanță și este încălcat, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu