Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 11 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 11 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 12 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 12 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 12 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 14 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 16 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 18 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 19 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 19 ore în urmă
Numeroase incendii de vegetație la final de săptămână; Au ars sute de hectare de vegetație, dar și litieră de pădure
Pe parcursul weekendului, pompierii militari maramureșeni au intervenit, la foc continuu, pentru lichidarea incendiilor de vegetație izbucnite pe întreg teritoriul județului Maramureș, în urma cărora au ars sute de hectare de vegetație, dar și litieră de pădure.
Reprezentanții ISU Maramureș fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și reamintesc faptul că arderea vegetației uscate se face doar după obținerea permisului de lucru cu foc deschis și respectând măsurile de prevenire a extinderii incendiilor.
În conformitate cu HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.
Totodată, conform prevederilor OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului, sunt interzise arderile fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului, constituind contravenție și sancționându-se cu amenda de la 3000-6000 lei pentru persoanele fizice. De asemenea, eliminarea deșeurilor de orice fel prin incinerare este interzisă în conformitate cu prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și se sacționează cu amendă contravențională de la 10.000-20.000 lei pentru peroanele fizice.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform satandardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, relglementate prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 352/2015.
Tot în weekend, pompierii militari vișeuani au lichidat un incendiu izbucnit la un adăpost de animale. Focul a distrus circa 90% din adăpostul de animale. În urma incendiului au ars diverse unelte și scule electrice. Pompierii au reușit să salveze din calea flăcărilor casa ce se afla în imediata apropiere a anexei, dar și două bovine și un cal.