Cele mai vechi urme de locuire din Eurasia, pe teritoriul României - 2 ore în urmă
Cine sunt elevii maramureșeni clasați pe podium la Concursul Interjudețean de Matematică ,,Argument” - 2 ore în urmă
În duminici și sărbători, numeroși credincioși urcă dealul la Mănăstirea Petrova - 3 ore în urmă
Doi elevi de la Colegiul de Artă din Baia Mare, premii deosebite la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu” - 4 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad - 4 ore în urmă
Șezătoarea din Suciu de Sus a creat o punte între generații - 4 ore în urmă
Alegeri prezidențiale în Belarus: Lukașenko candidează pentru a șaptea oară la funcția de șef de stat - 4 ore în urmă
Parastas la mormântul lui Ceaușescu - 6 ore în urmă
Raluca Turcan, acuzată de neglijență - 6 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare vă invită la o seară plină de râsete - 6 ore în urmă
O nouă misiune de salvare s-a desfășurat azi-noapte în zona Pietrosul Rodnei
O nouă misiune de salvare s-a desfășurat azi-noapte în zona Pietrosul Rodnei, unde doi turiști au fost surprinși de imprevizibilitatea muntelui. Cei doi, aflați într-o drumeție ce părea la început promițătoare, au ajuns într-un loc unde zăpada adâncă și terenul dificil au transformat aventura într-un test de supraviețuire. La aproximativ un kilometru deasupra stației meteo, izolați pe o pantă înclinată de 40-45 de grade, și fără echipament adecvat pentru a înfrunta o noapte pe munte, turiștii au fost nevoiți să ceară ajutorul echipei Salvamont Maramureș.
Situația în care se aflau era una extrem de riscantă. Coborârea pe panta abruptă, combinată cu stratul consistent de zăpadă, putea declanșa o avalanșă, un pericol mortal în condițiile existente. Salvatorii montani, alături de un coleg din Salvamont Bihor și un prieten de-al acestuia, care se aflau întâmplător în zonă, au intervenit prompt pentru a-i recupera. În jurul orei 3:40 dimineața, turiștii au fost aduși în siguranță la stația meteo, unde, epuizați, au fost îngrijiți și au petrecut restul nopții pentru a-și recăpăta forțele.
În filmările echipei Salvamont, o luminiță slabă din abruptul înzăpezit trăda locul în care se aflau turiștii. Blocați de condițiile vitrege, aceștia nu mai aveau opțiuni sigure pentru a coborî sau a înainta. Zăpada mare, vizibilitatea redusă și riscul de avalanșă i-au făcut să aștepte salvatorii, o decizie care, fără îndoială, le-a salvat viața.
Salvamontiștii subliniază că drumețiile montane nu sunt doar despre peisaje spectaculoase și adrenalină, ci și despre responsabilitate. Fără echipament adecvat – inclusiv îmbrăcăminte de iarnă, unelte pentru teren alunecos, o sursă de lumină performantă și echipamente de supraviețuire pentru situații critice – riscurile devin mult mai mari. Din fericire, ambele persoane sunt tefere, dar această experiență le va rămâne, cu siguranță, o lecție prețioasă despre respectul pe care trebuie să-l avem față de munte.