Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 14 minute în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 4 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 8 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 8 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 9 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 1 zi în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 1 zi în urmă
Se întâmplă în Baia Mare: Un tânăr din municipiu, sancționat cu 500 de lei, după ce și-a bătut joc pe Facebook de polițiștii maramureșeni
Un tânăr din Baia Mare a fost sancționat cu o amendă în valoare de 500 de lei după ce și-a bătut joc de polițiștii din municipiu cu o postare pe Facebook. În fapt, acesta a modificat o imagine cu o mașină a IPJ Maramureș, mai exact radarul neinscripțional al Poliției Rutiere.
Epoca în care oamenii erau exploatați, asupriți, în care nu își puteau exprima liber opiniile, în care privilegiile erau împărțite după diferite criterii care îi avantaja pe unii și îi discrimina pe alții, a apus de mult, pentru că atrocitățile comise de oameni împotriva oamenilor nu mai puteau fi tolerate. Astfel a luat naștere Declarația Universală a Drepturilor Omului, care a fost adoptată la 16 decembrie 1948, au început reprezentanții IPJ Maramureș un comunicat de presă emis astăzi.
Articolul 19 al Declarației Universale a Drepturilor Omului spune următoarele: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.” Conform acestui articol din Declarație putem să spunem orice gândim, prin orice mijloace de comunicare, fără nici o restricție sau constrângere. Dar, pentru a nu se abuza de acest drept, Constituția României vine cu stabilirea unor limite, tocmai pentru ca libertatea fiecăruia nu este absolută, este până acolo unde nu încalcă libertatea celuilalt. Astfel articolul 30 din Constituția României face referire la libertatea de exprimare și spune așa:
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război, agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
„Stimați cetățeni, v-am reamintit toate acestea pentru că săptămâna trecută, un tânăr de 28 de ani din Baia Mare a fost amendat, la prima vedere, pentru exercitarea dreptului la libertatea opiniilor și exprimării. Acesta a reținut doar drepturile pe care le-a primit prin Declarația Universală a Drepturilor Omului și a uitat cu desăvârșire de limitele oricărui drept. Tânărul a publicat pe rețeaua de socializare Facebook o fotografie cu un autoturism din dotarea unei instituţii publice, pe care a inserat prin mijloace tehnice înscrisuri cu tentă obscenă cu scopul de a jigni și denigra personalul care își desfășura activitatea”, au explicat reprezentanții IPJ Maramureș.
„Vă aducem la cunoștință că, săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice constituie contravenție conform Legii 61/1991 dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale să fie considerate infracțiuni. Sancțiunea pentru astfel de fapte poate fi închisoarea contravențională de la 15 zile la 3 luni sau amenda. Polițiștii vă atenționează cu privire la faptul că fiecare drept vine cu o obligație. Manifestați respect ori de câte ori vă exprimați opiniile, gândurile, trăirile, indiferent de mijloacele de comunicare pe care le folosiți, pentru a nu intra sub incidența vreunei legi”, au conchis reprezentanții IPJ Maramureș.
DirectMM.ro