Share
Un sfert din agresorii din Maramureș pe numele cărora se emit ordine de protecție trec și pe la psihiatrie

Un sfert din agresorii din Maramureș pe numele cărora se emit ordine de protecție trec și pe la psihiatrie

În ultimul an, în Maramureș, s-au înregistrat 841 de fapte penale în domeniul violenței domestice, în creștere față de perioada precedentă, când statistică indica 685 cazuri. Ponderea infracţiunilor în acest domeniu este deţinută de cele de „lovire sau alte violenţe” şi „abandonul de familie”, urmate de „ameninţare” şi nerespectarea ordinelor de protecţie”.

Cele mai multe infracţiuni la acest regim s-au comis la domiciliul subiecţilor, iar în ceea ce priveşte autorii 781 sunt bărbaţi, 63 sunt femei şi 7 sunt minori de sex masculin. În perioada de referinţă au fost emise de către lucrătorii de poliție 205 ordine de protecție provizorii, din care 105 în mediul urban și 100 în mediul rural, iar 83 dintre acestea au fost transformate de către instanța de judecată în ordine de protecție.

Cu privire la nerespectarea ordinului de protecţie (conform art.32, alin.l din Legea nr. 217/2003 R privind violenţa domestică), au fost sesizate 39 infracţiuni, cu 19 mai multe faţă de anul 2018 (când au fost 20), din care 13 în mediul urban şi 26 în rural. „Referitor la acest aspect putem considera că nu a crescut în mod obligatoriu numărul acestor fapte ci victimele au fost încurajate să sesizeze acest gen de fapte datorită schimbării legislative şi masurilor ferme luate de către organele de poliţie prin intermediul acestui nou instrument denumit ordinul de protecţie provizoriu” – a declarat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.

Un sfert din cei pe numele cărora s-au emis ordine de protecție provizorii au trecut și pe la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Sighetu Marmației. „În cursul anului trecut au ajuns la noi cel puțin 50 de persoane. Conform legislației, stau cam trei zile, pentru expertiza psihiatrică, după care, dacă au discernământ, sunt externați. Nu am avut cazuri de persoane care să rămână sub observație, în schimb am avut două cazuri în care s-au întors după câteva săptămâni. Aproximativ 95% ajung aici ca urmare a unor fapte cauzate de consumul de alcool în exces” – a declarat, pentru DirectMM.ro, Petru Stan, șeful Secției de Psihistrie din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Publicat în:

Lasă un comentariu