„Șezătoarea generațiilor” la Suciu de Sus - 11 ore în urmă
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului contraatacă: „Reformați, nu cosmetizați!” - 11 ore în urmă
Prognoza ANM: Următoarele patru săptămâni aduc vreme mai caldă decât normalul și precipitații deficitare în toată țara - 12 ore în urmă
Sighetenii s-au prins în horă de Ziua Unirii Principatelor Române - 15 ore în urmă
Solemnități oficiale organizate la Palatul Administrativ din Baia Mare de Mica Unire - 16 ore în urmă
Donald Trump și „marea curățenie”: expulzări în masă și controverse - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să folosești vizualizarea și afirmațiile rațional pozitive pentru a reduce anxietatea și a-ți crește încrederea? - 17 ore în urmă
Alerte la aeroportul Otopeni: Două avioane forțate să aterizeze de urgență - 17 ore în urmă
David Popovici a bifat o nouă achiziție costisitoare. Ce și-a cumpărat campionul olimpic - 18 ore în urmă
Atelier de creație organizat de Muzeul de Etnografie la Școala „Lucian Blaga” din Baia Mare - 19 ore în urmă
Ziua mondială a luptei împotriva exploatării sexuale; Ce transmite IPJ Maramureș cu această ocazie
Sclavia sexuală este un fenomen care se petrece chiar lângă noi și presupune exploatarea femeilor și copiilor, în vederea întreținerii de relații sexuale cu scopul de a obține câștiguri în bani. Este una dintre cele mai profitabile afaceri ilegale întâlnită atât în țară cât și peste hotare și poate lua forma prostituției, pornografiei și a traficului sexual cu femei și copii.
Cu toate că traficul de persoane, alături de alte infracțiuni care derivă din acesta, precum răpirea, violul, prostituția, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, este ilegal în aproape fiecare țară de pe mapamond, continuă să existe, mii de peroane fiind traficate și exploatate sexual anual.
Victimele exploatării sexuale, implicit a traficului de persoane provin în special din zone cu oportunități pentru educație și locuri de muncă limitate. Dacă educația și statutul economic al acestora s-ar îmbunătăți, posibilitatea exploatării lor s-ar reduce.
De asemenea, dacă nu ar mai fi cerere pentru servicii sexuale, atunci din nou fenomenul ar intra în declin. Dar din cauza unei mentalități greșite, cum că aceste fete/femei sunt acolo pentru că așa doresc ele, se ajunge la crearea unui cerc vicios. Există cerere, se face rost de ofertă, există ofertă se consideră că e benevolă și se ajunge iar la cerere.
O formă de cerere este turismul sexual (călătorii cu scopul de a beneficia de servicii sexuale). Aceasta este o industrie de miliarde de dolari care încurajează în mod direct exploatarea femeilor și a fetelor. Multe agenții care promovează acest gen de turism își atrag clienții cu promisiunea de a fi așteptați la destinație de fete tinere.
Care ar fi măsurile preventive pe care și le poate lua orice potențială victimă?
- când primești o oferta de muncă în străinătate, căută cât mai multe detalii despre seriozitatea firmei respective;
- verifică întotdeauna firmele din anunțurile din ziare, internet sau alte forme de publicitate;
- intermedierile de locuri de muncă în străinătate sunt făcute numai de către firmele acreditate de Inspectoratele Teritoriale de Munca.
- solicită certificatul de acreditare al firmei, în caz de dubiu sesizează imediat politia;
- nu accepta oferte venite de la persoane fizice;
- nu da documentele personale nimănui, sub nici un motiv;
- nu accepta să ieși din țară cu documente false;
- când ai probleme peste hotare, adresează-te ambasadelor României sau organizațiilor umanitare internaționale;
- memorează numărul de telefon al ambasadei României în țara respectivă
- mare atenție la ofertele de genul „plătesc eu cheltuielile pentru tine și te răscumperi tu când ajungem acolo“. Aceste oferte conțin întotdeauna un potențial pericol;
- lasă acasă copii de pe documente și o fotografie recentă;
- comunică familiei intenția ta de a pleca la muncă în străinătate, în ce țară mergi și cu cine;
- să ai la tine copii de pe documente în mai multe locuri în cazul în care ești deposedat de cele autentice;
- memorează numărul de telefon al unei persoane apropiate pe care să o poți contacta la nevoie și stabilește cu ea o parolă pe care să o folosești când ești în pericol;
- sesizează poliția ori de câte ori ai date despre persoane autori sau victime cu implicații în cazuri de trafic de persoane.
Exploatarea sexuală nu le privește doar pe victime, ci pe noi toți. Aceasta are repercusiuni grave asupra victimelor și a familiilor acestora, dar are efecte negative și asupra societății. Se pierde forță de muncă și prin subminarea autorității guvernului se încurajează corupția și este amenințat sistemul de securitate al întregii populații, transmit reprezentanții IPJ Maramureș.