Doru Octavian Dumitru organizează show-ul „Cuplat la râs” - 3 minute în urmă
Deți Iuga a lansat o nouă hore (VIDEO) - 42 minute în urmă
Episcopia se implică în refacerea casei familiei din Sighet, care a rămas pe drumuri în urma unui incediu - 53 minute în urmă
Artistul Cătălin Stepa lansează albumul „Despre aripi și zbor” - 1 oră în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Întoarcerea fiului risipitor – exemplu pentru tinerii de astăzi - 1 oră în urmă
Mătușa Anuța Rednic din Leordina realizează cu multă pricepere straițe, cergi, preșuri și altele - 1 oră în urmă
Ziua Națională a Lecturii la Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare - 2 ore în urmă
Papa Francisc, internat la Spitalul Gemelli pentru dificultăți respiratorii - 3 ore în urmă
Cadourile multicolore parfumate, ideale pentru Ziua Femeii - 3 ore în urmă
Unde slujesc ierarhii în această duminică - 4 ore în urmă
13 localități din Maramureș lovite de alunecări de teren în 2024
Anul 2024 a fost marcat de fenomene meteorologice extreme care au cauzat probleme serioase în mai multe localități din Maramureș. Conform datelor furnizate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș, alunecările de teren s-au produs sau s-au reactivat în 13 unități administrativ-teritoriale, afectând infrastructura și proprietățile din zonă.
Printre localitățile afectate se numără Baia Mare, Sighetu Marmației, Șișești, Borșa, Cavnic, Rona de Sus, Vișeu de Sus, Ruscova, Repedea, Fărcașa, Cupșeni, Mireșu Mare și Poienile de Sub Munte. În aceste zone, alunecările de teren au provocat distrugerea a trei ziduri de sprijin, deteriorarea unei locuințe și a unui obiectiv de cult, precum și afectarea infrastructurii rutiere: 0,2 km de drum comunal, 1,35 km de străzi și 0,1 km de drum forestier.
Comisiile de evaluare și constatare a pagubelor au recomandat realizarea unor studii geotehnice pentru identificarea soluțiilor tehnice necesare stabilizării terenurilor afectate. De asemenea, s-a impus monitorizarea permanentă a zonelor predispuse la alunecări pentru a determina viteza de deplasare a terenului și pentru a preveni eventuale pagube suplimentare. Comitetele locale au fost instruite să informeze operativ autoritățile județene cu privire la evoluția fenomenelor, astfel încât să fie luate măsuri rapide și eficiente pentru gestionarea situației.
Fenomenele meteorologice extreme din 2024 au demonstrat, încă o dată, necesitatea unor strategii eficiente de prevenire și intervenție, mai ales în zonele predispuse la astfel de dezastre naturale.
Vasile Petrovan